Helge Prinsen in Boston, voor het pand van de populaire jaren '80-serie 'Cheers'.  FOTO RUBEN OREEL
Helge Prinsen in Boston, voor het pand van de populaire jaren '80-serie 'Cheers'. FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

Award voor docu over Adrie Trimpe

VLISSINGEN - Normaal zet Helge Prinsen op deze pagina in haar rubriek 'Ik ben Vlissingen' bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers. Nu een keertje aandacht voor haarzelf.

DOOR EUGÈNE DE KOK

En niet zonder reden, want Helge Prinsen is naast journaliste en bedenker en schrijver van ‘Ik ben Vlissingen’ documentairemaker. Vorig jaar verscheen haar film ‘Van verlies kun je niet betalen’ over de hoogbejaarde Vlissingse groenteman Adrie Trimpe en zijn vrouw Francien.

Portret

Voor haar film kreeg Prinsen vorige week een NL Award in de categorie documentaire. De NL Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste producties van regionale omroepen. “De makers hebben de volledige vrijheid om waar en wanneer ze maar willen, de groenteboer en zijn vrouw te filmen. Hierdoor ontstaat een observerend portret waarbij steeds meer duidelijk wordt dat zijn gezondheid Adrie in de steek laat”, zei de jury over de film. “De vraag rijst dan ook: hoe lang houden ze dit nog vol?”

Prinsen kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen, want Prinsen was in Boston.

Daar werd ‘Van verlies kun je niet betalen’ zaterdag vertoond op het Salem Film Fest als ‘Loss won’t pay the bills’. “A moving and humorous tribute to hard work and traditional values”, zeiden de Amerikanen over de film.

Prijzen

‘Van verlies kun je niet betalen’ is vorig jaar in première gegaan tijdens Film by the Sea in Vlissingen. De film trok dagelijks volle zalen in het bioscoopcomplex.

Prinsen, die bij het maken hulp kreeg van regisseur John Albert Jansen, nam bovendien twee prijzen in ontvangst: de Lions Club Vlissingen Film Award en de PZC Publieksprijs.[l]