Urban Sketchers beleven Slag om de Schelde

VLISSINGEN - In de etalages van de Sint Jacobsstraat 20 (de voormalige Wibra) in Vlissingen presenteren Scheldemond College-leerlingen van de highschoolklas Urban Sketching hun verkenningen rondom Vlissingen in oorlogstijd.

De afgelopen weken tekenden de leerlingen onder leiding van de Vlissingse illustrator Agnes den Hartogh verschillende locaties in de stad die een belangrijke rol speelden tijdens de bezetting en de bevrijding: het Bellamypark, Uncle Beach, de collectie in het MuZEEum. Maar ook de particuliere verzameling oorlogsspullen in de museumbunker in Ritthem en de ondergrondse bunkers ter hoogte van de Gevangentoren werden door de leerlingen schetsend vastgelegd.

Doordringen
Den Hartogh hoopt met dit project een creatieve bijdrage te leveren aan de herdenkingsactiviteiten rondom 75 jaar Slag om de Schelde, door met een tekenprogramma juist de jongeren bij het thema te betrekken. “Het natekenen vraagt concentratie. Als je anderhalf uur lang het oorlogsmonument van verschillende kanten en intensief moet bestuderen, begint de betekenis wel door te dringen”, vertelt Den Hartogh. “Ik heb diverse ouderen geïnterviewd en deze verhalen met de leerlingen gedeeld. Zo gaan bepaalde locaties op een andere manier leven en worden de herinnering aan de oorlog tastbaar.”[l]