Panorama Walcheren bestaat uit impressionistische doeken.
Panorama Walcheren bestaat uit impressionistische doeken. Foto:

Panorama Walcheren klaar voor nieuw seizoen

VLISSINGEN - Panorama Walcheren is vanaf vrijdag 19 april weer open en belooft wederom een fraai schouwspel. Al maandenlang werken kunstenaars en vrijwilligers aan de spectaculaire levensgrote schilderijen in de oude Machinefabriek op het Scheldeterrein in Vlissingen. Vanaf zondag 21 april kan het publiek ook een nieuw doek bewonderen.

DOOR PETER URBANUS

Je weet niet wat je ziet. Het Vlissingse strand levensecht en levensgroot, alsof je er zelf staat. Onwillekeurig kijk je naar je voeten, of je niet in zee staat. De plassen blinken nog op het strand, terwijl de zee zich terugtrekt. Veere in de winter, ook prachtig en levensecht. Als je er naar kijkt voel je de koude. Of een fraai beeld van Middelburg, gemodelleerd naar een gravure uit de achttiende eeuw, maar met hedendaagse details.
Panorama Walcheren is een collectie van megaschilderijen, stuk voor stuk meer dan manshoog en tientallen meters breed, in een halve of driekwart cirkel opgesteld. Elk panorama toont een interessante locatie op Walcheren. Ze geven het gevoel dat je daadwerkelijk ter plekke bent.
Het werk is impressionistisch van aard, maar daarmee niet minder realistisch. Bij het zicht op Domburg voel je de behaaglijke, zomerse warmte. Alle details kloppen; onderaan de duinen zie je bijvoorbeeld nog net een stukje straat.
Het publiek kan vanaf zondag 21 april het nieuwe doek Het Blauwe Uur, waaraan de afgelopen winter is gewerkt, bekijken. Dit werk biedt zicht op Middelburg in avondschemering.

Plezierig
Een voorbeeld is het eerste panorama wereldwijd, het levensgrote schilderij dat de Ierse kunstenaar Robert Barker maakte van Londen. Ook het werk van de Haagse schilder Hendrik Willem Mesdag was een inspiratiebron.
De eerste editie van Panorama Walcheren vond plaats in 2006. Onder aanvoering van artistiek leider Jo Dumon Tak werkt een groep van drie vrijwillige schilders nu aan de realisatie van de panorama’s. Dumon Tak werd aangetrokken in 2010, nadat hij een proeve van bekwaamheid had geleverd met zijn ‘Zicht op de Koopmanshaven’.

'Onwillekeurig kijk je
naar je voeten'

Panorama Walcheren is ondergebracht in een stichting met vrijwilligersorganisatie. De rond de veertig vrijwilligers dragen het Panorama allemaal een warm hart toe. Daarnaast is het voor velen een plezierige manier om samen naar een imposant einddoel toe te werken. Een van hen is Albertien Verweij-van der Have uit Kloetinge. Als enthousiast amateurhoutbewerker maakte zij de bankjes waarop je kunt zitten om de beelden op je te laten inwerken.

Vrijwilligers
De vrijwilligers komen iedere maandagochtend samen. Met Ruud Dijkstra als coördinator van het technische team, werken zo’n vijf vrijwilligers aan allerhande technische klussen, waaronder het bouwen van frames en opspannen van doeken, evenals het opstellen van de panorama’s, aanleggen van verlichting, het witten van de muren en vele andere noodzakelijke werkzaamheden.

Kunstacademie
Onlangs kwam een grote groep leerlingen van de Haagse Kunstacademie een dagje meewerken, vertelt Verweij-Van der Have enthousiast. “We hadden de hele dag zo’n 150 leerlingen over de vloer. Ontzettend leuk en gezellig, ondanks dat het toen behoorlijk koud was.” De enorme ruimte van de Machinefabriek is lastig te verwarmen. Daarom hadden de vrijwilligers voor warme soep gezorgd.
Iedere drie maanden biedt Panorama Walcheren expositieruimte aan een beeldend kunstenaar. Van 19 april tot en met 26 mei is het werk te zien van Michiel Hermsen.

Meer informatie
Panorama Walcheren opent het nieuwe seizoen op vrijdag 19 april om 13.00 uur. Vanaf die datum is het wekelijks open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op maandag van 10.00 tot 13.00 uur. De entree is vier euro. Bezoekers kunnen binnen een parkeerkaart vragen, waarmee ze gratis kunnen parkeren naast de Machinefabriek. Kijk ook op www.panoramawalcheren.nl.[l]

Met veel aandacht wordt er gewerkt aan de schilderijen.