Oud en nieuw komen samen in het Scheldekwartier. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Oud en nieuw komen samen in het Scheldekwartier. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Scheldekwartier maakt stad weer een geheel

VLISSINGEN – Na het succes van vorig jaar staat er de komende weken weer een reeks rondleidingen over het Scheldekwartier in Vlissingen gepland. Projectleider Scheldekwartier Hans van Houdt van de gemeente Vlissingen neemt belangstellenden mee over het terrein en vertelt over het verleden, het heden en de plannen voor de toekomst.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Het Scheldeterrein was decennia lang het kloppende hart van de stad, maar het heeft ook lang braak geleden. “Het Scheldekwartier gaat de stad weer tot een geheel maken. Passend bij de huidige bouwstijl, een industrieel karakter en van alle gemakken voorzien”, vertelt Hans van Houdt.

Binnen

Het gebied is opgedeeld in drie ‘wijken’. Scheldestad, het gebied tegen het centrum aan. Scheldewerf, waaronder de Machinefabriek, Timmerfabriek en Scheldekraan vallen. En Scheldewijk, het gebied tussen de Paul Krugerstraat en de De Willem Ruysstraat. “Scheldestad is grotendeels klaar, met de Zware Plaatwerkerij, wat nu Scheldehof heet, als bijzonder geslaagd onderdeel. Het is indrukwekkend hoe de oude constructie terug te zien is in het gebouw. Bovendien vind ik de gedachte van de architect zo mooi, die zei: deze mensen komen bijna niet meer buiten, dus we moeten buiten naar binnen halen. Door een filmzaal en openbare ruimte waar iedereen welkom is op te nemen in het zorgcomplex, is dat denk ik goed gelukt.”

Van Houdt neemt de bezoekers mee naar de oude bedrijfskantine van de Machinefabriek. Hier staan foto’s en afbeeldingen van het gehele Scheldekwartier, om een impressie te geven van de plannen. “Het Scheldekwartier bestaat uit veertig hectare, waarvan tien hectare water. Om alle ontwikkelingen vlot te laten verlopen werken we op verschillende gebieden tegelijk. Zo zal volgende maand de Scheldekraan weer in elkaar gezet worden en wordt de Scheldewijk bouwrijp gemaakt. Hiervoor is 80.000 kubieke meter zand gestort.”

Nestelen

Tussen de zandheuvels ziet de oplettende voorbijganger een man in een wit pak lopen. Hij zwaait met een pluim aan een koord, zodat meeuwen en andere vogels opschrikken. “Het is wettelijk verboden om broedende vogels te verstoren. We moeten dus voorkomen dat de meeuwen gaan nestelen op plaatsen waar gebouwd gaat worden. Met rood gaas hebben we een gebied afgezet waar de vogels met rust gelaten worden en waar ze een nestje kunnen bouwen.”

Flaneerkade

Tijdens de wandeling rond het dok wijst Van Houdt de plaatsen aan waar hij in de kantine al over vertelde. “De nieuwe brug komt naast de huidige te liggen. Dat is praktisch tijdens de bouw, maar ook voor de ligging van de nieuwe weg en de flaneerkade die gaat komen bij de aanlegplaats voor riviercruises is deze positie beter.” Het enige boompje dat op het terrein van de Scheldewerf staat, moet plaats maken voor de 97 meter hoge Zeelandtoren.

'Scheldekraan volgende maand in elkaar'

“In de Scheldewijk komen een groot groengebied en op de kades komen ook bomen”, stelt Van Houdt gerust. Als de groep verder loopt wijst Van Houdt op de kade van het dok, die grotendeels vervangen moet worden. “De blauwe brug gaat weg en daar komt een dam te liggen. Het stuk erachter wordt afgestort, zodat de bouw van drie woontorens kan beginnen. Het afstorten kan eventueel ongedaan gemaakt worden. Er zijn nu nog geen concrete plannen met dit stuk.”

Horeca
Bij al die huishoudens die erbij komen, horen ook auto’s. In de Machinefabriek worden parkeerplaatsen gerealiseerd en ook de Scheldegarage gaat beter benut worden. “Ik denk dat dit gebied heel mooi gaat worden en dat er veel te beleven zal zijn. Er komt namelijk veel plaats voor detailhandel en horeca.” Urenlang kan Van Houdt vertellen over het Scheldekwartier. Hij weet niet alleen veel, hij vertelt het ook op een boeiende en humoristische manier.


Meer
De volgende rondleiding is op zaterdag 13 april vanaf 9.30 uur. Aanmelden kan via scheldekwartier@vlissingen.nl Meer informatie over het Scheldekwartier en de datums van de overige rondleidingen zijn te vinden op: www.scheldekwartier.nl.[l]