gezin speelt op strand voor strandhuisjes Nollenstrand
gezin speelt op strand voor strandhuisjes Nollenstrand Foto: ben seelt

Vlissingen mag strandbeheer van rechter overdoen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen mag Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) dit jaar haar stranden laten beheren. Dat heeft de rechter bepaald.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het college van b&w besloot met waterschap Scheldestromen, deels eigenaar, de SSV vanaf dit strandseizoen alle Vlissingse stranden te laten beheren. Vlissingen moet 97.000 euro bezuinigen op het beheer en door deze samenwerking haalt ze de bezuiniging naar eigen zeggen bijna. ‘Er blijft een tekort van 9.000 euro’, aldus de gemeente. Dat restbedrag wil ze de komende jaren ook besparen.
De rechter deed uitspraak in een kort geding, aangespannen door de Vlissingse strandwacht Albert Dijkstra. Hij stelt dat Vlissingen de aanbestedingsregels overtreedt met de samenwerking met de SSV. ‘De rechter heeft alle vorderingen afgewezen’, schrijven b&w in een brief aan de gemeenteraad. 'B&w zijn bevoegd om af te wijken van het beleid en mochten de overeenkomst sluiten.’ Voor een langjarige opdracht moet de gemeente zich aan het aanbestedingsrecht houden. Om tot een meerjarige overeenkomst voor na dit seizoen te komen, voert Vlissingen een verkenning uit. Dit onderzoek is naar verwachting in het najaar afgerond.
De SSV gaat ook het Badstrand en Nollestrand bewaken. Het schap stoot de strandexploitatie af om zich te richten op haar kerntaken. Vlissingen exploiteert de stranden voortaan, omdat dit extra inkomsten oplevert door onder meer de verhuur van strandhuisjes.[l]