Jan-Peter Balkenende, Ane Nauta van het Muzeeum en Teus Eenkhoorn van het Canonnetwerk (van rechts naar links). FOTO LEX DE MEESTER
Jan-Peter Balkenende, Ane Nauta van het Muzeeum en Teus Eenkhoorn van het Canonnetwerk (van rechts naar links). FOTO LEX DE MEESTER Foto: Lex de Meester

'Verhaal Michiel beter voor voetlicht brengen'

VLISSINGEN - Het Muzeeum in Vlissingen krijgt na vijftien jaar een flinke opknapbeurt. “Michiel de Ruyter is één van onze grootste troeven. Zijn verhaal, en dat van andere zeevaarders, willen we duidelijker voor het voetlicht brengen”, zei Onno Bakker vorige week bij een bijeenkomst in de Pakhuizen. Het museum trad officieel toe tot het Canonnetwerk.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het netwerk is een samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen waar de vijftig vensters van de canon, de belangrijkste momenten in de Nederlandse geschiedenis, zijn te zien. In het Muzeeum maak je als bezoeker kennis met Michiel de Ruyter, de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en het slavernijverleden. In het museum hangen topstukken van de zeeheld en zijn vrouw Anna van Gelder en het Wiel van Michiel is er te zien waarmee hij als jongen scheepstouw maakte op de lijnbaan. Ook behoren de replica van VOC-vlaggenschip De Zeven Provinciën, de vondsten uit VOC-schip de Rooswijk en het slavenschip D’Elisabeth Galy tot de topstukken.

Premier

In het nieuwe museum komen deze objecten beter tot hun recht. “We hebben als museum ontzettend veel verhalen. We willen die op een goede manier vertellen”, legde Onno Bakker uit, nadat drie deskundigen én oud-premier Jan-Peter Balkenende hun licht hadden laten schijnen over de drie vensters in het Muzeeum. De panden aan de Nieuwendijk moeten een museum van zeevaarders worden en de verbinding van Vlissingen met de wereld laten zien. “Toen en nu”, aldus Bakker. De verhalen moeten niet alleen aan toeristen en museumliefhebbers worden verteld, maar ook aan de inwoners zelf en jeugd in de provincie.

Gedeputeerde Carla Schönknecht is zo’n inwoner. “Ik ben trots op dit museum. Het gaat misschien te ver om het ‘t hart van de stad te noemen, maar het maakt er zeker deel van uit. Als museum moet je een verhaal vertellen, maar niet steeds hetzelfde, als je het interessant wilt houden. Want ook als het een verhaal over een rijk en omstreden verleden is, is dat geen garantie dat je publiek trekt.”

Wirwar

Ze zei de nieuwbouwplannen van het Muzeeum dan ook toe te juichen. Hoewel de huidige wirwar aan panden volgens Schönknecht en de directeur hun charme hebben, willen Bakker en Marc van Roosmalen, die het Muzeeum destijds ontwierp, de routing verbeteren. “Het zijn unieke gebouwen op een unieke plek, maar het is niet makkelijk er iets aan te doen”, aldus Van Roosmalen. “Een interventie plegen is een soort van precisiechirurgie.” De twee denken veel te verbeteren als er een slingertrap komt tussen het oude en nieuwe deel.

Wie na de verbouwing naar het Muzeeum komt, wordt naar het souterrain geleid waar allerlei onderwatervondsten uit de Rooswijk zijn te zien. Bezoekers belanden zo vanzelf in het levensverhaal van Michiel de Ruyter. “Je ziet tijdens het bezoek hoe hij uitgroeit van een rebels jongetje tot een zeeheld.” Nieuwe technieken moeten zijn verhaal aantrekkelijker maken. “Bij het Wiel van Michiel willen we door middel van een projectie laten zien wat hij daarmee deed.”

In het Lampsinshuis en op het dakterras worden het maritieme verleden en heden van Vlissingen met elkaar verbonden. Ook krijgt het slavernijverleden volop aandacht in het nieuwe Muzeeum en verder komt er in de Pakhuizen een open depot. Daar kunnen bezoekers zien hoe het personeel met de collectie omgaat. Volgens Bakker kost de verbouwing het Muzeeum 1,6 miljoen euro. Vier ton is al binnen dankzij een schenking van de Nationale Postcodeloterij. “Voor de rest hebben we hulp, veel hulp nodig”, aldus Bakker. “We moeten de boer op, maar het komt allemaal goed.” Doel is om de financiën in 2020 rond te hebben, zodat de verbouwing in 2021 kan worden uitgevoerd.[l]

In het Muzeeum opent volgende week woensdag de tentoonstelling 'Bommen en granaten'. Moderne kunst van Dani Ploeger wordt gecombineerd met objecten uit collecties van het Muzeeum en gemeentearchief.

Het nieuwe Muzeeum wil gebruikmaken van nieuwe technieken. FOTO MUZEEUM