Lilian Gonçalves-Ho Kang You. FOTO MERLIJN DOOMERNIK
Lilian Gonçalves-Ho Kang You. FOTO MERLIJN DOOMERNIK Merlijn Doomernik

Van Randwijklezing door Lilian Gonçalves-Ho Kang You

VLISSINGEN - Lilian Gonçalves-Ho Kang You spreekt dit jaar de H.M. van Randwijklezing uit. De lezing vindt plaats op zondag 5 mei in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Mevrouw Gonçalves is een gerenommeerd advocaat en mensenrechtenactivist.

Mevrouw Gonçalves is in 1946 in Parimaribo (Suriname) geboren en vertrok na haar rechtenstudie terug naar haar geboorteland om te helpen met de opbouw van het land. In 1971 werd ze juriste bij het kabinet van de minister-president en ontmoette daar haar echtgenoot Kenneth Gonçalves. Kenneth Gonçalves was een van de vijftien Surinamers die door het regime Bouterse op 8 december 1982 werden geëxecuteerd. Mevrouw Gonçalves vertrok hierna met haar dochtertje naar Nederland. Ze was naast advocaat ook vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. In 2001 werd ze voorzitter van Amnesty International Nederland en vervolgens in 2006 van het internationale bestuur van Amnesty in Londen. In 2009 stond mevrouw Gonçalves op de 37e plaats op de lijst meest invloedrijke Nederlanders. Gonçalves was staatsraad bij de Raad van State en was voorzitter van het Prins Claus Fonds.

H.M. van Randwijklezing
De lezing is vernoemd naar de schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966). Sinds 1993 vindt de H.M. van Randwijklezing in Vlissingen plaats, sinds 2005 is de lezing jaarlijks onderdeel van Bevrijdingsfestival Zeeland. In de lezing staan vrijheid en verdraagzaamheid centraal. Eerdere sprekers waren onder andere prinses Mabel, Max van der Stoel, Kader Abdolah, Inez Weski, Paul Scheffer, Ernst Hirsch Ballin, Heleen Dupuis en afgelopen jaar Peter Vandermeersch.

Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsfestival Zeeland is het grootste gratis toegankelijke festival van Zeeland. Dit jaar vindt de 29e editie van het festival plaats. Op de mooiste locaties in de binnenstad van Vlissingen zijn er allerlei activiteiten. Zeven podia staan klaar voor een reeks aan artiesten en bands. Ook kun je op het Plein van de Vrijheid in gesprek gaan met oorlogsveteranen, luisteren naar diverse sprekers of de confrontatie aangaan met vooroordelen. Ook voor kinderen is er een speciaal programma samengesteld. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt op www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl en social media. Geef vrijheid door!

Toegangskaarten
De toegangskaarten zijn gratis te reserveren via www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl
Er is elke editie grote belangstelling voor de lezing. [l]