Afbeelding
Foto Jaap Scheeren

Opening Nooit meer werken in Zeeuws Museum

MIDDELBURG - Vanaf zaterdag 27 april presenteert het Zeeuws Museum een tentoonstelling over werk: toen, nu en straks. In de zomermaanden trekt het museum de provincie in en opent twee tijdelijke buitenlocaties in Vlissingen en Breskens. Neem in het Zeeuws Museum de tijd voor bezinning over werk en vrije tijd.

Het Zeeuws Museum stelt zich een wereld voor waarin werken niet meer de belangrijkste structuur vormt waarop ons leven en onze omgeving zijn ingericht. Werk verandert voor iedereen in rap tempo: flex wordt de norm en machines gaan de mens in steeds meer beroepen aanvullen of vervangen. In de toekomst speelt werk voor jong en oud een nieuwe rol. Aan de hand van acht kunstwerken wordt de betekenis van werk onderzocht. Ze laten verschillende strategieën zien om met de verandering van werk om te gaan: het ene roept op tot verzet, het andere probeert het systeem te hacken of bereidt ons voor op een leven na het werk. Weer een ander laat zien hoe we de herinnering aan werk levend houden in rituelen. Met nieuw werk van: Janne van Gilst, Manon van Hoeckel en Lisette Olsthoorn.

Zeeuwse economie
In Zeeland is de veranderende rol van werk goed zichtbaar: de beeldbepalende iconen van boer en visser worden langzaam vervangen door het beeld van zon, zee en strand. Naast de zorgsector is de vrijetijdsindustrie een groeiende sector en zijn samen een belangrijke economische katalysator.

Buiten de (museum)muren
Met trots presenteren we deze zomer twee buitenlocaties. Het museum geeft op deze plekken een tijdelijke invulling aan leegstaand vastgoed. In Vlissingen presenteert het museum de interventie Phone Home van Manon van Hoeckel. Het Zeeuws Museum en het Visserijmuseum bundelen de krachten in de haven van Breskens. Met een prachtig uitzicht over de haven en Schelde leert u meer over deze locatie: toen, nu en in de toekomst.

Op fietsavontuur
De locaties maken onderdeel uit van een bijzondere fietsroute die het museum heeft samengesteld als onderdeel van deze tentoonstelling. Met een fietsroute die langs het museum, de buitenlocaties, de veerboot en andere markante pekken voert, biedt het museum een uniek dagje Zeeland. Deze route kan in Middelburg, Vlissingen of Breskens worden gestart van juni tot en met augustus. Let op: de tijdelijke buitenlocaties in Vlissingen en Breskens zijn geopend voor publiek van zaterdag 25 mei tot en met zondag 1 september. Voor actuele informatie en exacte locaties: www.zeeuwsmuseum.nl [l]