Eddy's Kids proberen de elektrische gitaar uit. FOTO LONNEKE DE KLERK
Eddy's Kids proberen de elektrische gitaar uit. FOTO LONNEKE DE KLERK Foto: Lonneke de Klerk

Kinderen ontdekken elektrische gitaar

VLISSINGEN - Zo'n zeventig Walcherse basisschoolleerlingen doen deze weken mee aan Eddy's Kids. Dit is een muziekeducatieproject voor kinderen van groep 6 tot en met groep 8, met als doel hen op een laagdrempelige manier liefde voor muziek bij te brengen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Eddy's Kids is een initiatief van Kunsteducatie Walcheren en vernoemd naar de Nederlandse muzikant Eddy Christiani. Hij had in 1939 als eerste gitarist met zijn elektrische gitaar succes in Europa.

Gitaarles
Bij het gitaarproject proeven leerlingen van muziek maken en stromen ze wellicht door naar de talentontwikkelingstrajecten op Walcheren. Bijna zeventig kinderen krijgen op dit moment elektrische gitaarles van Peter Wisse, René Koole, Sander Elderkamp of Frank Peeters. De leerlingen kregen allemaal een elektrische gitaar en versterker te leen om thuis te oefenen.

Band
Kunsteducatie Walcheren krijgt voor het project een bijdrage van het Oranje Fonds. Bij Eddy's Kids zijn er ook samenwerkingen met andere muziekprojecten in de regio. Zo leren de kinderen over podiumtechniek tijdens een workshop van geluidstechnicus Martijn Everts. Op woensdag 8 mei vindt er een speciale Eddy's Kids-bijeenkomst plaats in podium De Spot in Middelburg. Die staat in het teken van Popaanzee Kickstart, waarbij muzikanten samen muziek maken. De laatste workshop vindt plaats bij Podium-Z in het Schuttershof in Domburg, op vrijdag 14 en 21 juni. Hierbij leren de kinderen in een band te spelen onder begeleiding van ervaren muzikanten.

Doorstroom
Door de leerlingen te laten kennismaken met de verschillende talentontwikkelingstrajecten op Walcheren probeert Kunsteducatie Walcheren de doorstroom van jonge muzikanten te bevorderen. Als ze zien waar ze na Eddy's Kids terecht kunnen, wordt de stap naar deelname kleiner.

'Wie wordt nieuwe
Eddy Christiani?'

Andere kinderen die benieuwd zijn naar wat de deelnemers hebben geleerd tijdens het traject kunnen dit zien bij twee presentaties. Leerlingen van de Ichtusschool, De Sprong, de Theo Thijssenschool en de Tweemaster tonen hun kunsten op 2 juli in podium De Piek in Vlissingen. Op 3 juli stappen de leerlingen van de Franciscusschool, Palmenhof, Wilgenhof en het Talent het podium op in De Spot in Middelburg. De presentatie in De Spot is vrij te bezoeken.

Eddy's Kids krijgt subsidie van het Oranje Fonds, dat sociale projecten financiert. In 2018 ondersteunde het fonds met 31 miljoen euro zo'n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.eddyskids.nl.[l]