Zondag staat Vlissingen op zijn kop voor het Bevrijdingsfestival Zeeland. FOTO'S LEX DE MEESTER
Zondag staat Vlissingen op zijn kop voor het Bevrijdingsfestival Zeeland. FOTO'S LEX DE MEESTER Foto: Lex de Meester

Vlissingen herdenkt en viert de vrijheid

VLISSINGEN - Vlissingen staat dit weekend weer in het teken van het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlogen en andere oorlog- en vredesmissies en het vieren van de vrijheid. Zowel zaterdag als zondag is er van alles te doen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zaterdag herdenken Vlissingers de oorlogsslachtoffers op de Noorderbegraafplaats. De herdenking begint zaterdag om 19.45 uur. Koninklijke Harmonievereniging Ons Genoegen verzorgt de muziek. Om 20.00 uur zijn er twee minuten stilte waarna er kransen bij het monument kunnen worden gelegd.

In het kader van 75 jaar Slag om de Schelde krijgen tien slachtoffers van het geweld in de Tweede Wereldoorlog een gezicht. Via foto’s en hun levensverhaal krijgen bezoekers van de begraafplaats informatie over deze Vlissingers. Voor de herdenking is er om 19.00 uur een oecumenische kerkdienst in uitvaartcentrum Overtoom-Groen in de Van Dishoeckstraat.

'Het meisje met de
vlechtjes gaat over
een verzetsheld'

Rondom de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn er in Vlissingen en Middelburg vier theaterstukken te zien. De voorstellingen worden overal in het land opgevoerd. De voorstellingen zijn: ‘Het meisje met de vlechtjes’, ‘Grijs gebied’, ‘Horzelman’ en ‘Ver van huis’. ‘Het meisje met de vlechtjes’ over verzetsheld Freddie Oversteegen is te zien op vrijdag 3 mei om 16.00 uur en 21.00 uur in Gebouw Bestevaer bij het Dok van Perry in Vlissingen.

Voor ‘Grijs gebied’ hebben jongeren uit Middelburg zich verdiept in de geschiedenis van Middelburg. Theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster hielpen hen. Gesprekken met ouderen vormden de basis voor deze voorstelling. Kinderen van Jeugdtheaterschool Zeeland spelen ‘Grijs gebied’ op vrijdag 3 mei om 19.00 uur en zaterdag 4 mei om 15.00 uur en 21.00 uur in het Zeeuws Archief. Kaarten kunnen worden gereserveerd via theaternadedam.middelburg@gmail.com.

Horzelman

Het Zeeuwse jeugdtheatergezelschap Theaterloods-b verzorgt de voorstelling ‘Horzelman’, die gaat over vloggen, volgen en vervolgd worden. Speeltijden zijn zaterdag 4 mei om 20.30 uur en zondag 5 mei om 12.00 uur. Locatie is de Ballroom op de Oude Markt in Vlissingen.

Diyar Talabani uit Irak. Ammar uit Syrië, Maria uit Uganda en Lalemba uit Erithrea vertellen hun verhaal in ‘Ver van huis’, een voorstelling die is te zien op zondag 5 mei om 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur in de Slag om de Schelde-container op het De Ruyterplein in Vlissingen. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Meer informatie en kaarten via www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl.

Op die website staat ook het volledige programma van het festival. Er zijn optredens van onder anderen Davina Michelle, Maan, Kraak en Smaak en Martijn Fischer, die het festival afsluit met nummers van André Hazes. De muziek en andere activiteiten op en rondom het Bellamypark beginnen zondag om 13.00 uur en duren tot middernacht.[l]

Naast muziek zijn er veel sprekers op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen.
Zondag staat Vlissingen op zijn kop voor het Bevrijdingsfestival Zeeland. FOTO'S LEX DE MEESTER