Alvaro Souisa met bal.
Alvaro Souisa met bal. Rien Paardekoper

Heren Senioren naar Nationale Plate Finale in Amsterdam

MIDDELBURG - De Heren senioren van EZRC Oemoemenoe speelden zaterdag 4 mei hun laatste competitiewedstrijd, deze wedstrijd was daarmee ook de laatste kans om geplaatst te worden in de finale om de plate 2019. De colts speelden tegen een team uit Engeland: Hitchin Rugby en de dames speelden op zondag een inhaalwedstrijd tegen The Dukes.

De Heren wonnen in 2016 de plate en in het daarop volgende seizoen 2016-2017 speelde de ploeg in de top 6. In 2017-2018 behaalde de ploeg de vierde plaats in de top 6. De ereklasse speelt in de tweede helft van de competitie verder in 2 poules, de bovenste zes ploegen strijden om de kampioenstitel, de onderste 6 ploegen strijden om de plate.

Oemoemenoe stond tweede in de Plate poule, maar om deze plek te behouden moest de ploeg nog wel winnen van de nummer 3 in de poule, RC Waterland uit Purmerend. De uitwedstrijd tegen Waterland eindigde in een winstpartij voor de thuisclub. Oemoemenoe was er alles aan gelegen om te winnen om zo geplaatst te worden voor de finale in Amsterdam op 19 mei a.s. Vrij direct aan het begin van de wedstrijd benutte Joey Luitwieler een penalty waardoor de ploeg op een 3-0 voorsprong kwam te staan. Oemoemenoe levert goed werk in de rucks waardoor Andictor Petolo de eerste try weet te scoren, Joey Luitwieler benut de conversie. Wanneer er een penalty wordt gegeven voor de thuisploeg, besluit de captain toch om ondanks de afstand van 50 meter en de felle wind deze op de palen te nemen. De penalty is raak waardoor de ploeg voor komt te staan, 13-0. Het lijkt de ploeg voor de wind te gaan maar daar brengt Waterland verandering door 2 keer achter elkaar een try te scoren, beide conversies zijn raak en zo komen de gasten op voorsprong te staan, 13-14. Vlak voor rust krijgt Oemoemenoe een penalty toegewezen, Luitwieler benut deze waardoor de ploeg op 16-14 voorsprong komt te staan.

In de tweede helft neemt Waterland vaker het initiatief maar door een goede 'steel' van Andictor Petolo kan er een mooie aanval op gezet worden en weet Yedney America de tweede try te scoren, de conversie is raak, 23-14. Oemoemenoe geeft Waterland geen enkele ruimte meer en door nog een try komt de ploeg op een mooie 28-14 voorsprong te staan. In de laatste 15 minuten van de wedstrijd zijn er nog van beide ploegen diverse acties maar de stand blijft hetzelfde. Oemoemenoe is tweede geworden in de plate poule en speelt op 19 mei in Amsterdam tegen de nummer 1, Ascrum. De winnaar van deze wedstrijd neemt de plate mee naar huis.

Dames

De dames speelden een inhaalwedstrijd tegen de dames uit Den Bosch en omgeving. Eerder speelde de ploeg in Den Bosch met 1 vrouw minder een zeer goede wedstrijd en werd er helaas alsnog in de allerlaatste minuten van de wedstrijd net aan verloren. De eerder geplande wedstrijd in Middelburg werd afgelast door de bezoekers i.v.m. de weersomstandigheden. De dames van Oemoemenoe troffen in de bezoekers een gedegen tegenstander en zeker in de scrums moesten de dames het onderspit delven. Mede hierdoor was er veel balwinst voor de gasten die met een zeer sterke driekwart lijn de dames van Oemoemenoe een aantal keren op het verkeerde been zetten. De tegenstander liep al vlot uit tot een 0-15 voorsprong. De dames wisten zich echter goed te herpakken wat resulteerde in de eerste try, de conversie werd niet benut. In de tweede helft wisten de dames vrij kort op elkaar 2 keer te scoren vanuit een mooie voorwaartsen actie. De dames konden echter ondanks hun goede inzet niet voorkomen dat de tegenstander ook een aantal keren wist te scoren, eindstand 15-39. De dames moeten nog één wedstrijd spelen en maken nog kans om kampioen te worden, alles is er aan gelegen om volgende week de winst meer naar Middelburg mee te nemen.