Tewaterlating London Harmony (1958)
Tewaterlating London Harmony (1958) foto Dert/ gemeente archief Vlissingen

Cultuurhistorische wandeling Peperdijk

VLISSINGEN - Over een aantal weken worden op het Scheldekwartier in Vlissingen de hellingbrug en twee dokdeuren bij de restanten van de scheepshellingen verwijderd.

Stichting Stadsherstel Vlissingen organiseert op drie zaterdagen in mei een rondleiding over de Peperdijk met speciaal aandacht voor deze hellingbrug en de beide dokdeuren die als waterkering de hellingen droog moesten houden. Oud Schelde - werknemers vertellen het verschil tussen de noord - en zuidhelling. Hoe regelde men de waterstand in het Dok voorafgaand aan een tewaterlating? Wat deed een grote diaprojector op het dak van de Plaatwerkerij en wat zijn postwijzers? Welke brief postte scheepsbouwkundig ingenieur Jan Blokland - Visser een dag na de inval van het Duitse leger op 10 mei 1940 en waar woonde nou precies Wibaut? Met filmbeelden van o.a. een tewaterlating en een zeldzaam filmfragment van de familie Staverman op de Peperdijk.

Alleen nog op zaterdag 25 mei om 10.30 uur. Verzamelen bij het beeld Mannen tussen Staal tegenover de hoofdingang van Woonzorgcentrum Scheldehof. Max: 15 personen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Duur: 60 min. Aanmelding verplicht; stadsherstelvlissingen@gmail.com. [l]