Ria de Klerk van de nieuwe loge Terra Maris. FOTO CÉDRIC BROODMAN
Ria de Klerk van de nieuwe loge Terra Maris. FOTO CÉDRIC BROODMAN Foto: Cédric Broodman

Vrijmetselarij heeft nu ook gemengde loge

DOOR CÉDRIC BROODMAN

Ria de Klerk is zelf een vrijmetselaar. Ze heeft met andere vrouwen een loge opgericht, die de naam Terra Maris heeft gekregen. Zeeland kent al verschillende van deze genootschappen, maar wat Terra Maris bijzonder maakt, is dat het een gemengde loge is, zo vertelt de Klerk: “Zowel mannen als vrouwen mogen zich bij ons voegen. Voorheen waren dat alleen maar mannen.” Terra Maris heeft een locatie gevonden in de Palingstraat in Vlissingen.

Toestemming

De Klerk, die zelf de voorzitter is van Terra Maris, heeft toestemming gekregen van Le Droit Humain om de loge neer te zetten. Le Droit Humain zit in Parijs en gaat over de vrijmetselaars van over de hele wereld. “Ik heb contact gehad met de afgezant in Nederland en hij heeft het in Parijs aangegeven.” Toch is Terra Maris nog niet officieel een vrijmetselaarsloge, zegt De Klerk. “Wat belangrijk is, is dat we een loge in oprichting zijn. We moeten eerst zeven bestuursleden krijgen, voordat wij rituelen mogen gaan overnemen of beginnen.”

Organisatorisch

Er zijn op dit moment twaalf leden, zeven van Le Droit Humain en vier van andere organisaties van vrijmetselaars. “We zijn nu nog vooral met organisatorische dingen bezig, maar hopen in juni te kunnen starten. Wat voor ons heel erg belangrijk is, is verjonging. We merken nu dat de vrijmetselaars wat ouder worden.”

Schotland

Vrijmetselarij is een levenswijze die ontstaan is in 1717 in Schotland. “Het begon allemaal met een kring van mannen die op zoek gingen naar zichzelf. Ze wilden zich ontwikkelen tot een beter mens”, vertelt de voorzitter.

Terra Maris wil twee keer in de maand bijeenkomen om te praten over filosofische en wetenschappelijke onderwerpen. “De bedoeling is dat we naar elkaar luisteren met elkaar praten over problemen zonder dat we mensen overhalen.” Erg belangrijk voor Terra Maris is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, geschreven na de Tweede Wereldoorlog. “Dit vormt de basis voor onze loge.”

Informatie

Meer informatie is te vinden op www.logeterramaris.nl en www.ledroithumain.nl.