Manuel Clement, Noël Pascual Colomer en Nout Sips. FOTO JOHN MEIJBOOM
Manuel Clement, Noël Pascual Colomer en Nout Sips. FOTO JOHN MEIJBOOM Foto: John Meijboom

Ook aandacht op scholen voor Slag om de Schelde

VLISSINGEN - Er is veel belangstelling op basisscholen voor de Slag om de Schelde.

VAN ONZE REDACTIE

Drie leerlingen uit de plusklas van de Vlissingse Schoolvereniging (VSV) hadden zich dit jaar gestort op het belangrijke moment uit de Zeeuwse geschiedenis. Ze maakten er een project van en presenteerden dat onlangs aan hun klasgenoten. Manuel Clement, Noël Pascual Colomer en Nout Sips vonden elkaar begin dit jaar snel in het onderwerp over de bevrijding van een groot deel van Zeeland in 1944.

Manuel vond de samenwerking om tot zoiets te komen prettig en het onderwerp had zijn interesse. Hij was verbaasd hoeveel er op Walcheren was gebeurd, zeker over de voortdurende bombardementen op Vlissingen, de branden in Middelburg en de inundatie. Noël legde tijdens de presentatie als een kleine Dwight Eisenhower uit hoe de verschillende operaties zijn voorbereid en uitgevoerd om de weg naar Antwerpen vrij te krijgen. Noël zei voor het eerst bij de 4 mei-herdenking op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen aanwezig te zijn geweest.

Het verhaal van het drietal werd ondersteund door een maquette en powerpoint-presentatie. De geallieerde troepenverplaatsing was aangegeven met pijlen en stippellijnen. Nout zei dat hij in eerste instantie bij de Tweede Wereldoorlog dacht aan Frankrijk en de landing van D-day. “Ik weet nu dat er ook heel dichtbij een bijzondere geschiedenis heeft plaatsgevonden. Het was leuk om dit met zijn drieën uit te pluizen.”[l]