Vlissingen tevreden over effect maatregelen bij Orionis

VLISSINGEN - Het plan van aanpak om de problemen bij Orionis Walcheren te bestrijden werkt. Dat zegt de Vlissingse wethouder Sem Stroosnijder op basis van de evaluatie over 2018 van de uitvoering van het plan. Vlissingen trekt ook dit jaar extra geld uit voor de uitvoering van het plan.


DOOR BRITTA JANSSEN

Met de invoering van de Participatiewet in 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor het zoveel mogelijk aan het werk krijgen en houden van hun inwoners. Vlissingen doet dit samen met de gemeenten Middelburg en Veere vanuit Orionis.

'Extra middelen
hebben effect'

Omdat de laatste jaren enerzijds gemeenten minder geld krijgen vanuit het Rijk om mensen aan werk te helpen en er anderzijds meer mensen in de bijstand terecht komen, kampt Orionis met financiële problemen. Het plan van aanpak, waarmee Orionis sinds 2017 werkt, bevat maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder mensen in de bijstand terecht komen en meer mensen bij Orionis uitstromen naar werk. “De extra middelen die we inzetten hebben effect”, aldus Stroosnijder.

'Er moet nog wel steeds
geld bij'

“Er moet nog wel steeds geld bij, maar er is meer uitstroom naar de arbeidsmarkt. Op basis van het Walcherse budget hebben we nog 194 klanten te veel, maar dat aantal wordt kleiner. Ooit waren het er vijfhonderd.”

Kanttekening
De wethouder plaatst wel de kanttekening dat het extra geld minder effectief wordt, omdat er nu steeds meer mensen langer in de bijstand zitten. De mensen die het eenvoudigst aan een baan te helpen zijn, stromen het snelste uit. “De klanten die lang in de bijstand zitten, zijn vaak moeilijker te bemiddelen naar werk.”[l]