Sjezenrijden ontbreekt niet tijdens 'Ritthem heeft meer'. FOTO CÉDRIC BROODMAN
Sjezenrijden ontbreekt niet tijdens 'Ritthem heeft meer'. FOTO CÉDRIC BROODMAN Foto: Cédric Broodman

Ritthem biedt oldtimers, muziek, sport en meer

RITTHEM – In oldtimers rijden, karaoke zingen en met keramiek aan de slag. Het kon zaterdag allemaal bij de eerste editie van ‘Ritthem heeft meer’.


DOOR CÉDRIC BROODMAN

‘Ritthem heeft meer’ staat voor een dag vol activiteiten op vele plaatsen in het dorp. Het brede programma bood voor ieder wat wils. De eerste activiteiten begonnen zaterdag rond tien uur, toen de straten nog vol met plassen van de regen lagen en het weer nog somber was, veel wolken en grijs. Maar dat kon het enthousiasme van de inwoners niet drukken. “Het komt nog wel. De weersverwachtingen zijn tot 11.00 uur somber, maar daarna komt de drukte wel”, bleef Wim de Meij, die de bezoekers van ‘Ritthem heeft meer’ naar zijn open bunker begeleidde, rustig. En hij kreeg gelijk. In de middag was het grotendeels droog en liet de zon zich ook regelmatig zien.
In de bunker aan de Louwerses Wegeling is allerlei informatie over de Tweede Wereldoorlog en Ritthem in vroeger tijden te vinden. Ook veel foto’s en ander beeldmateriaal is er te bekijken. “Hier zijn een aantal laarzen van een Australische piloot die met zijn vliegtuig is neergestort in de oorlog”, vertelde De Meij. “De piloot heeft hier nog een aantal weken ondergedoken gezeten, voordat hij weer terug kon”, vertelt Wim de Meij. “Later is hij naar Ritthem teruggekomen om rond te kijken.”



Oldtimers

Later in de ochtend klonk er bij het naderen van de kerk muziek. Werk van de Beatles, maar ook Mozart, was te horen. Binnen in de kerk was er een optreden van Philharmonie 50 plus en dit zorgde voor levendigheid. Er waren nog wel wat stoelen leeg, maar de mensen luisterden aandachtig en applaudisseerden hard. Ook populair waren de oldtimers die te bezichtigen waren. Veel mensen liepen het zandpaadje op, richting het grasveld waar de oldtimers stonden. Oude tractoren, motoren, auto’s en ook voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog waren er te bezichtigen. Ook rondritten in deze oldtimers waren mogelijk tijdens ‘Ritthem heeft meer’.


Kunstroute
“Eerst waren er activiteiten los van elkaar en konden de mensen via de kunstroute naar Ritthem komen om verschillende activiteiten te doen”, vertelt Elly van Elsacker vrijwilliger bij ‘Ritthem heeft meer’. “Toen zijn we tot de conclusie gekomen dat Ritthem ook echt meer heeft en dat hebben we samengevoegd op één dag. Dus kun je bijvoorbeeld luisteren naar muziek en naar het sjezenrijden kijken.” Ook onder meer bootcamp, geocaching, Chinese geneeskunde, open tuinen, karaoke en 'Onda in de tuin' stonden op het programma.

Passie

De muziek op straat en de lachende mensen hadden een aanstekelijk effect en naar verloop van tijd, toen het weer ook beter werd, liepen er meer mensen over straat en dat zorgde voor een gezellige sfeer in het dorp. Het was een geslaagde dag voor zowel de bezoekers als de inwoners van Ritthem. De bewoners hebben met veel trots en passie laten zien wat het dorp allemaal te bieden heeft.[l]