Afbeelding
Foto: Cédric Broodman

'Een glijbaan die uitkomt op een springkussen'

VLISSINGEN – Met behulp van karton, klei en papier hebben leerlingen uit groep 5 en 6 van de Frans Naereboutschool in Vlissingen gewerkt aan een ontwerp voor een waterspeelplaats bij ’t Spui in hun stad. Met veel enthousiasme hebben de jongens en meiden geknutseld.

DOOR CÉDRIC BROODMAN


In een schoenendoos werden de ontwerpen gemaakt door de leerlingen en deze worden tentoongesteld. “Er is contact gemaakt met de school en ik dacht, dat is leuk voor mijn groep”, vertelt Nadine Verburg, leerkracht van groep 5 en 6 van de Frans Naereboutschool. “De waterspeelplaats ligt in de buurt van de school, maar de speelplaats leeft niet heel erg. Ik hoop dat er met deze ontwerpen meer levendigheid op de speelplaats komt.”

Betrekken

Initiatiefnemer en medebuurtbewoner Frans van Spaandonk heeft de school gecontacteerd met het idee van de ontwerpsessie. “We dachten dat het een goed idee was om de kinderen bij het ontwerpen te betrekken. Dan weten we een beetje wat de kinderen zouden willen”, vertelt Van Spaandonk. “Nu is het de bedoeling om met deze ontwerpen te kijken naar wat er mogelijk is.”

Glijbaan

Ook de kinderen zijn enthousiast en gingen met veel plezier aan de slag met ontwerpen. “Ik wist niet eens dat de waterspeelplaats eerst een speelplaats was. Ik dacht, dat is gewoon vies water”, zegt Sowyen (10). Een andere leerling legt haar ontwerp uit. “Ik vind het leuk dat er een glijbaan komt met een springkussen waar je dan op landt. Daar boven moet dan een emmer hangen die dan water over je heen gooit”, vertelt Emma (10). De meest creatieve ideeën komen er naar boven, zo worden er schildpaden van klei gemaakt en zijn er huizen uit het karton geknipt.

Fantasie

Of er uiteindelijk echt een glijbaan met een springkussen komt, dat is nog de vraag, maar er wordt wel serieus naar de ontwerpen gekeken, vertelt Van Spaandonk. De kinderen hebben maquettes gemaakt van hun ideeën en wensen en mochten van alles bedenken, zonder beperkingen en met veel fantasie. Ze kregen bij het ontwerpen hulp van de bekende ontwerper Hans Bommeljé.

Ontmoetingsplek

Het idee om het Spuiplein in de Vlissingse binnenstad te voorzien van een waterspeelplaats is een initiatief vanuit de Stichting Vlissingen, binnenstad aan Zee. Frans van Spaandonk is de voorzitter van de stichting.
Het is de bedoeling om van de waterspeelplaats een ontmoetingsplek voor jong en oud in de binnenstad te maken. 'Een plaats vol energie van de jeugd van Vlissingen, voor alle inwoners van Vlissingen', aldus de stichting. 'Zo is de stichting er niet alleen voor de ondernemers, maar ook voor de inwoners die de toekomst zijn van Vlissingen.'
De Stichting Vlissingen, binnenstad aan Zee, coördineert en faciliteert het actieplan ter versterking van de binnenstad met de gelijknamige naam. Ondernemers, inwoners en de gemeente Vlissingen voeren dit actieplan samen uit om het centrum aantrekkelijker te maken.


Juli
Alle door de kinderen gemaakte maquettes in de schoenendozen zijn tentoongesteld bij boekhandel 't Spui in Vlissingen. Het eerste resultaat van het nieuwe ontwerp is begin juli te aanschouwen op een bouwbord aan het Spuiplein.[l]