De Jetty meer dan een eeuw oud en nog steeds een snelle boot. FOTO ANUSJKA MARTENS, FOTOGRAFIE OBJECTIVO
De Jetty meer dan een eeuw oud en nog steeds een snelle boot. FOTO ANUSJKA MARTENS, FOTOGRAFIE OBJECTIVO Anusjka Martens, Fotografie Objectivo

Hoogaars Jetty, een mooie oude dame op de Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij de Deltaweekend zeilwedstrijden afgelopen weekend vanuit Colijnsplaat was de hoogaars Jetty een opvallende verschijning. Dit varend erfgoed behoort tot een kleine groep van houten vissersschepen, die ook in het wedstrijdveld van de rond- en platbodemschepen geen slechte figuur slaan.

Gebouwd als de Arnemuiden 4 (ARM 4) in 1913 op de werf van J.F. de Klerk in Kruispolderhaven in Zeeuws-Vlaanderen , was het schip meteen al een sensatie. Schipper Marien van de Gruiter was sneller dan zijn collega’s en daardoor eerder op de visgronden en nog belangrijker eerder terug bij de vismijn. De carrière als vissersschuit was maar kort, al in 1918 kwam het schip in particuliere handen en werd het als zeiljacht afwisselend in België en Nederland met veel furore gevaren. En dat doet het vandaag de dag nog steeds.

In het Deltaweekend, het oudste en grootste meerdaagse zeilevenement in de Zeeuwse Delta, vaart jaarlijks een vloot van zo’n vijftien rond- en platbodems mee: klassieke schepen, veelal gebouwd voor de visserij, maar tegenwoordig allen in gebruik als jacht. Sommige worden gebouwd puur voor het wedstrijdzeilen. Het type hoogaars was een specifiek schip voor de visserij in de Delta. De Jetty is sinds 1996 in bezit van de Stichting Behoud Jetty uit Vlissingen. De stichting zet alles in het werk om het schip in optimale conditie te houden. De Jetty werd in 1918 naar de dochter van de toenmalige koper genoemd en is nog altijd een statige verschijning op het water; met prachtige lijnen, de kenmerkende scherpe voorsteven en de mooie, geveegde kont (achtersteven).

Een ploeg van jonge vrijwilligers vaart met de Jetty, meestal wedstrijden en soms evenementen van de bevriende Stichting Behoud Hoogaars. Ze hebben allen een nautische opleiding en zijn werkzaam in de maritieme sector. De schipper is Arnemuidenaar Kees Koenen (29), als hij niet kan heeft Yersenaar Remco Kok (29) de leiding. Dit Deltaweekend voeren ze met Justin, Leroy, Julian en Reinout, eigenlijk een iets te kleine bemanning voor wedstrijden.

Op vrijdag 28 juni waren ze te vroeg over de startlijn en waren na het verplichte strafrondje op achtervolgen aangewezen. Door langs de “nollen” (dijkinhammen) te scharrelen konden ze veel goedmaken en eindigden ze nog als derde. De tweede dag was er zeer weinig wind maar de Jetty startte prima, haalde met haar 13 ton nog behoorlijke snelheden, en moest weer twee schepen voor laten gaan. Het mooiste zeilweer was er op zondag, met een baan van 13,5 mijl. In het eindklassement was de Atalanta, een gloednieuwe wedstrijdschokker van Dirk van Duyvendijk uit Tholen, eerste. De Schuimer, een kleinere schokker van schipper Peter Overwater tweede. Op een eervolle derde plaats eindigde de mooie, 106 jaar oude Jetty. [L]