Afbeelding
Foto:

Waterschap waarschuwt voor slechte kwaliteit zwemwater

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen waarschuwt voor de mogelijk verslechterde waterkwaliteit van sloten, vijvers en andere waterlopen. 'Gebruik ogen en neus voordat u in contact komt met oppervlaktewater', adviseert Scheldestromen.

VAN ONZE REDACTIE

'Het warme weer in combinatie met weinig neerslag kan ervoor zorgen dat de waterkwaliteit achteruit gaat.' Ook agrariƫrs wordt gevraagd om rekening te houden met de droogte. Water onttrekken uit oppervlaktewater is alleen toegestaan wanneer agrariƫrs een watervergunning hebben. In de vergunning is onder andere aangegeven dat er niet beregend mag worden wanneer het waterpeil onder een bepaald niveau is gezakt. Deze regel moet ervoor zorgen dat er voldoende water in de sloot en bodem behouden blijft. In deze droge periode controleert het waterschap actief of de voorwaarden uit de watervergunning nageleefd worden.

Algen
Warm en droog weer vormen ideale omstandigheden voor algen om tot bloei te komen. Wanneer er te veel algen in het water zitten, kan dit leiden tot een zuurstoftekort, met stank en vissterfte tot gevolg. Het waterschap benadrukt dat dit natuurlijke verschijnselen zijn. Naarmate de temperatuur afneemt en neerslag valt, verbetert de waterkwaliteit weer.

Voor verkoeling wordt mensen aangeraden om te zwemmen in de door de provincie Zeeland aangewezen zwemwaterlocaties in de Noordzee en de Ooster- en Westerschelde, het Veerse Meer of de binnenwateren van de Braakman en De Vogel in Zeeuws-Vlaanderen.

Wie een rare kleur of geur in de Zeeuwse binnenwateren opmerkt, wordt verzocht dit te melden bij de gemeente of het waterschap, via het telefoonnummer 088-2461000.[l]