André van der Reest en Minouche den Doelder ondertekenen de doe-agenda. FOTO EUGÈNE DE KOK
André van der Reest en Minouche den Doelder ondertekenen de doe-agenda. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Zeeland gaat kaartenbakken met werklozen 'fileren'

VLISSINGEN - De Arbeidsmarktregio Zeeland en werkgeversvereniging VNO-NCW wil de komende jaren nog meer langdurig werklozen aan een baan helpen. De Goese wethouder en voorzitter van de regio André van der Reest en Minouche den Doelder van VNO-NCW Zeeland hebben een actieplan ondertekend. “We willen ze echt perspectief bieden.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het initiatief om langdurig werklozen een extra zetje richting werk te geven is afkomstig van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij wil in het kader van het plan ‘Perspectief op werk’ zoveel mogelijk mensen aan de slag krijgen en heeft extra geld beschikbaar gesteld voor arbeidsmarktregio’s, die met een plan komen.

In Zeeland is dat plan klaar. De regio heeft een zogenaamde doe-agenda gemaakt. “We willen werken aan een betere match tussen moeilijk invulbare vacatures en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt André van der Reest, wethouder van de gemeente Goes en voorzitter van de Arbeidsmarktregio Zeeland. De regio is daar overigens al jaren mee bezig en loopt zelfs voorop in Nederland als het gaat over banen voor deze doelgroep.

Kaartenbak

De komende tijd doet ze er een schepje bovenop. “We gaan 600 profielen in de kaartenbak fileren en willen 320 uitkeringsgerechtigden arbeidsfit maken”, zegt Van der Reest. “We willen deze mensen echt leren kennen en, door ze nog beter te begeleiden, weten waar hun kansen liggen en wat hun beperkingen zijn.”

In de doe-agenda staat ook dat de werkgeversservicepunten bekender moeten worden, de samenwerking tussen de overheden en bedrijven verder moet verbeteren en hoe mensen die aan een baan zijn geholpen deze kunnen behouden door scholing en begeleiding. “We willen ze echt perspectief bieden.”

Als de landelijke overheid de doe-agenda goedkeurt krijgt de Arbeidsmarktregio Zeeland voor 2020 en 2021 twee keer één miljoen euro.

Forensen

Waar de doe-agenda zich vooral richt op ‘de onderkant van de arbeidsmarkt’ wordt ook alles in het werk gesteld om hoger opgeleiden naar Zeeland (terug) te krijgen. 376 Zeeuwen, die buiten de provincie werken, hebben in mei en juni een enquête over werken in Zeeland ingevuld. Het was een initiatief van de Zeeuwse Vacaturebank en de provincie, die benieuwd waren waarom dagelijks duizenden Zeeuwen in alle vroegte op pad zijn om buiten de provincie te gaan werken, terwijl de banen hier voor het oprapen liggen.

Bij de start van de campagne ging een promotieteam op stap om forensen over te halen de vragenlijst in te vullen. 82 procent van de respondenten zei open te staan voor een baan in Zeeland, terwijl 25 procent aangaf dat de baan die zij zoeken niet in Zeeland is.

Benaderen

Jim Goedhart van de Zeeuwse Vacaturebank zei het goed nieuws te vinden. “Het geeft aan dat deze forensen in veruit de meeste gevallen liever in Zeeland zouden willen werken. Het beeld dat er in Zeeland geen werk is, is gelukkig aan het veranderen.” De vacaturebank gaat de mensen die hebben gezegd open te staan voor werk in de provincie benaderen en helpen met het vinden van de juiste baan.[l]