De Lasloods doet het goed. Het college wil echter niet dat er meer van dit soort locaties komen in de Binnenhavens. FOTO EUGÈNE DE KOK
De Lasloods doet het goed. Het college wil echter niet dat er meer van dit soort locaties komen in de Binnenhavens. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Binnenhavens geen Bellamypark'

VLISSINGEN - De Binnenhavens in Vlissingen moeten geen tweede Bellamypark worden. Het college van burgemeester en wethouders werk daarom aan een nieuw bestemmingsplan. "Regeren is vooruitzien."

DOOR EUGÈNE DE KOK

In een nieuw bestemmingsplan moet er ruimte blijven voor nieuwe horecazaken, maar cafés, discotheken of evenementenlocaties zoals de Lasloods, die het volgens wethouder John de Jonge ‘hartstikke goed’ doet, maken in de toekomst weinig kans. “Tien jaar geleden kon er ontzettend veel in het gebied, maar we zien dat de havens hun oorspronkelijke functie terugkrijgen. We willen dan ook niet dat het een soort Kop van Zuid in Rotterdam wordt, zoals we jaren geleden wel eens hebben bedacht”, legt de wethouder van de gemeente Vlissingen uit.

Kenniswerf

De Binnenhavens moeten op termijn in het verlengde komen te liggen van de Kenniswerf, het terrein waar ondernemers en het onderwijs nauw samenwerken.

De Jonge merkt dat er veel belangstelling is van ondernemingen die zich richten op het onderhoud van windmolens. Dat is lastig te combineren met horeca. “We willen dat het zich zoveel mogelijk doorontwikkelt in de huidige lijn. Er blijven mogelijkheden voor horeca, maar wel op een beperkt aantal locaties", zegt de bestuurder.

Op basis van het huidige bestemmingsplan kan alles. "Avond- en nachthoreca willen we sowieso alleen op en rondom het Bellamypark zien. Met een nieuw bestemmingsplan willen we voorkomen dat we in de toekomst dingen moeten toestaan die we daar eigenlijk niet willen.”

Oceanwide

Naast een nieuw bestemmingsplan wil de gemeente het beeldkwaliteitsplan tegen het licht houden. De Jonge wijst op het nieuwe kantoor van Oceanwide en andere nieuwbouw. “Er staan nu mooie bedrijfspanden. Met een nieuw beeldkwaliteitsplan willen we voorkomen dat deze kantoren straks vlaggen op een modderschuit zijn. Dat hebben we ook beloofd aan deze ondernemers.”

Hoogaars

De verhuizing van de waterscouts en de bouw van een loods voor Stichting Behoud Hoogaars op één van de koppen worden meegenomen in de herziening van het bestemmingsplan. Het concept van het nieuwe plan is waarschijnlijk in het najaar klaar.[l]