Marco Wagenaar doet al jaren mee aan de Ride for the Roses. FOTO EUGÈNE DE KOK
Marco Wagenaar doet al jaren mee aan de Ride for the Roses. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Koki

'Vanzelfsprekend om mee te doen'

GOES - Duizenden fietsers rijden zondag 15 september weer mee met de landelijke Ride for the Roses met start- en finishplaats in Goes. Een aantal vertelt de komende weken waarom zij meedoen aan het evenement voor KWF. Als eerste is Marco Wagenaar aan de beurt. “De saamhorigheid op zo’n dag is fantastisch.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Als lid van toerclub De Klusdurpers is Marco Wagenaar een fietsliefhebber. Hij zou zijn shirtjes moeten tellen voor het precieze aantal, maar hij heeft zeker meer dan tien keer meegedaan aan de (Delta) Ride for the Roses. Het aantal keren dat hij de pre-ride reed, een fietstocht vanuit Goes naar de gastgemeente van de Ride for the Roses, is ook niet meer op één hand te tellen. “Naar Ede, naar Amsterdam, naar Haarlem en naar Oldenzaal, in twee dagen”, doet hij een poging. “Het mooie is dat je dat met een groep doet. De pre-ride is altijd gezellig.”

Vanzelfsprekend

De (Delta) Ride for the Roses vindt hij vooral een mooie happening. “In mijn omgeving ken ik genoeg mensen die met kanker worstelen. Veel te veel, als ik eerlijk ben. Als je ziet wat de ziekte met mensen kan doen ... bah, bah, bah! Het is een rotziekte. Ik kan geen stukje overnemen, maar door mee te fietsen, doe ik wel iets. Mijn deelname vind ik niet meer dan vanzelfsprekend.” De landelijke Ride for the Roses heeft hij allemaal gereden. “De Delta Ride for the Roses heb ik door mijn werk wel eens gemist, maar niet vaak. Als het kan, doe ik mee. En mijn vrouw fietst de Ladies Night Ride."

Wagenaar kijkt uit naar zondag 15 september. Hij is al jaren één van de voorrijders, ervaren fietsers die het tempo aangegeven. Hij fietst de honderd kilometer. “Ik vind het een mooie taak om niet-Zeeuwen over de Zeeuwse wegen te begeleiden.”

Hij snapt dat Goes voor de derde keer gastheer is van de landelijke ride. “Het is hier altijd goed georganiseerd en het blijft prachtig om door Zeeland te fietsen.” Tijdens en na de tocht raakt Wagenaar altijd wel met een onbekende in gesprek. “Er is een gevoel van saamhorigheid, want je fietst allemaal voor datzelfde doel. Iedereen kent wel iemand die met kanker te maken heeft. En die verhalen zijn altijd aangrijpend. Na afloop drink je altijd met elkaar een biertje. Het is ook een soort reünie.”

Inschrijven

Net als alle deelnemers heeft Wagenaar een eigen sponsorpagina: www.ridefortheroses.nl/fundraisers/marcowagenaar. Wil jij meedoen? Schrijf je dan in via de website www.ridefortheroses.nl.[l]

ZLM Verzekeringen sponsort deelnemers aan de Ride for the Roses. Mensen die zich voor 7 mei hebben ingeschreven kunnen een mailtje sturen naar info@ridefortheroses.nl. De verzekeraar geeft voor elke deelnemer vijf euro. Deelnemers die zich na 7 mei hebben ingeschreven zijn bekend.