Nieuw monument eert omgekomen geallieerden

VLISSINGEN - In het Vlissingse herdenkingsgebied Uncle Beach vindt op vrijdag 30 augustus de onthulling plaats van een nieuw monument. Op deze 'Roll of Honour' prijken de namen van 69 in Vlissingen omgekomen geallieerden. Het gaat om veelal jonge Britse, Schotse en Franse militairen.


DOOR BRITTA JANSSEN

Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen organiseert de onthulling. Die begint om 16.00 uur. Onder meer een vertegenwoordiger van de Britse overheid is hierbij aanwezig. Na het saluut van een op de Westerschelde voor Uncle Beach gelegen Britse mijnenveger helpt een groep burgers de namen te onthullen. Die zijn over twintig meter aangebracht op het monument. De namen worden door de vertegenwoordigers van de landen opgelezen. Koninklijke Harmonie Ons Genoegen speelt de verschillende volksliederen. 'Speciaal volgens de traditie brengen de Schotten een piper met escorte mee', aldus de organisatie.

'Elke naam is een schreeuw om vrede'

Het door de Vlissingse kunstenaar Hans Bommeljé ontworpen monument draagt de boodschap 'Each name is a cry for peace', dat 'Elke naam is een schreeuw om vrede', betekent. Deze boodschap heeft voorzitter Jaap Ventevogel van Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen bedacht.

Begraafplaats
Het monument met de namen van de omgekomen geallieerden is tot stand gekomen dankzij giften van diverse bedrijven en stichtingen. Ook de gemeente Vlissingen en sympathisanten, onder wie inwoners van de gemeente, hebben financieel bijgedragen.
De 69 gesneuvelde militairen zijn eerst tijdelijk in Vlissingen begraven. In 1946 zijn de meesten herbegraven op de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom.[l]