De expositie over de Slag om de Schelde in de Oranjemolen is vernieuwd. FOTO CÉDRIC BROODMAN
De expositie over de Slag om de Schelde in de Oranjemolen is vernieuwd. FOTO CÉDRIC BROODMAN Foto: Cédric Broodman

Nieuwe expo Slag om de Schelde in Oranjemolen

VLISSINGEN - In de Oranjemolen in Vlissingen is de nieuwe tentoonstelling over de Slag om de Schelde gratis te bezichtigen. De expositieruimte is in de zomerperiode op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk. In de molen zijn verhalen van ooggetuigen te vinden. Zij vertellen hoe ze de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan in Vlissingen hebben ervaren.

DOOR CÉDRIC BROODMAN

“Ik vind het belangrijk dat de verhalen worden doorverteld”, zei Cory Schagen, ooggetuige van de landing van de geallieerden in Vlissingen, bij de opening van de expositie. Haar verhaal is onthuld in de Oranjemolen. Schagen kreeg de eer om de elektriciteit aan te doen in de molen en de tentoonstelling officieel te openen. “Er was al een expositie in de Oranjemolen, maar die wilden we graag toegankelijker maken”, vertelde Pol Verbeeck, hoofd collecties van het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen, waarvan de Oranjemolen deel uitmaakt. “We wilden het graag aantrekkelijker maken voor jong en oud.”

Binnen
De expositie begint met een introductiefilm. De tentoonstelling legt de nadruk op de persoonlijke verhalen van ooggetuigen. Zij vertellen over de bevrijding van Vlissingen. Er zijn twee verhalen tentoongesteld en deze zijn ongeveer vijf minuten lang. Er is ook een algemene video, die ongeveer twee minuten duurt, over de Slag om de Schelde. Verder is er een stadsplattegrond die toont hoe Vlissingen eruit zag rond de oorlog en vele foto’s die laten zien hoe Vlissingen heeft geleden onder de Tweede Wereldoorlog.

Meer projecten
De Oranjemolen heeft de landing van de geallieerden in oktober 1944 meegemaakt. Pal naast Uncle Beach kwamen de bevrijders het land op om Walcheren te bevrijden van de Duitsers. In dit jaar van de herdenking van de Slag om de Schelde is de expositie in de Oranjemolen vernieuwd. De komende tijd gaat het muZEEum nog meer aan de slag met educatieve projecten rondom dit thema. Een voorbeeld hiervan is de presentatie van de éénmansonderzeeër Biber in de vitrinecontainer naast de Oranjemolen. Deze wordt ook binnenkort verbeterd.

De Slag om de Schelde was een grote en belangrijke veldslag die relatief onbekend is gebleven. Om aandacht te vragen voor deze gebeurtenis zijn er dit jaar, 75 jaar later, vele herdenkingsactiviteiten. “De geallieerden hadden Antwerpen bevrijd, maar het vracht om het leger te bevoorraden moest door de Westerschelde”, vertelt Verbeeck. “Walcheren stond vol met bunkers en was daardoor goed verdedigd door de Duitsers. Vlissingen had een strategische positie aan de Westerschelde.”
De Slag om de Schelde was één van de zwaarste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De strijd kostte duizenden levens. Na vijf weken is de slag gewonnen door de geallieerden. Op de plek waar destijds de geallieerden aan de wal kwamen is nu herdenkingsgebied Uncle Beach ingericht. De Oranjemolen maakt hiervan onderdeel uit.[l]