Voetbalseizoen voor Vrouwenteams van start

VLISSINGEN - Een heel ander zetting maar met goede vooruitzichten werd zaterdag 17 augustus om 10.00 uur gestart met de start van de samenwerking tussen drie voetbalclubs op Walcheren. Op de veld van Fc Dauwendaele vond de eerste training van de vrouwen van Zeelandia Middelburg, vv Walcheren en Fc Dauwendaele plaats.

Voor de eerste training was er een kort praatje door de initiatiefnemers van de clubs alvorens er werd getraind. De trainers Jako Hiemstra, Nancy Bahadoer en hoofdtrainer en Adri Franke stonden te popelen om de dames mee te nemen in de passie van het voetballen.

Wat begon op een bijeenkomst in maart met zo'n 9 verenigingen, waaruit duidelijk werd dat de toekomst er niet goed uitzag voor de verenigingen met minder dan 175 vrouwelijke leden. Dat is nodig om te kunnen zorgen voor een goede doorstroming van jeugd naar senioren. Het was tien voor twaalf, Zeelandia Middelburg, vv Walcheren en Fc Dauwendaele zagen daar de noodzaak wel van in en zijn aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Al heel snel bleek de voorbereiding erg kort maar met veel passie en doorzettingsvermogen, respect en vertrouwen wisten de commissieleden de besturen te overtuigen. Zo kon op de valreep van de termijn bij de KNVB toch een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar ondertekend worden.

De komende tijd wordt druk en niet eenvoudige, om tot een goede verdeling en selectie te komen moeten we iedereen op waarde kunnen schatten. "Maar daar nemen we de tijd voor", aldus Franke. We gaan werken met twee selecties, een die gaat voor prestatie en de andere selectie voor opleiden en ontwikkeling. De eerste periode wordt er gezamenlijk getraind en door de samenwerking is het juist mogelijk om in de A-categorie spelers door te schuiven. Dit biedt zowel voor speelsters als trainers voldoende ruimte om een goede selectie samen te stellen. Tevens kan er met de tweede selectie gewerkt worden aan verbetering van het niveau. De samenwerking biedt veel mogelijkheden en voor de toekomst meer vertrouwen. Het belangrijkste is wel dat ieder op haar niveau kan voetballen. De samenwerking kan en moet uitgroeien tot een stichting zodat er meerdere clubs kunnen aanhaken, er is dan veel mogelijk.

De samenwerking heeft nu fase één achter de rug, fase twee moet worden benut om te kijken hoe de elftallen van 015, 017, 019 kunnen aansluiten. Dit is wel nodig om de structuur en basis van de samenwerking te versterken. De trein loopt en nu moeten we hem aan de gang houden en op het juiste spoor houden, daar kunnen we met drie verenigingen hard aan gaan werken. Wordt vervolgt dus! [l]