Auteurs houden lezing over Slag om de Schelde

VLISSINGEN - In het kader van het themajaar 2019 'Vlissingen, 75 jaar Slag om de Schelde' is er vanavond (21 augustus) een lezing in de bibliotheek in Vlissingen. Sprekers dr. Tobias van Gent en Hans Sakkers schreven gezamenlijk een boek over militaire operaties in de Scheldemonding in 1944. Dit boek ‘Strijd om de Schelde’ verschijnt op 31 augustus verschijnt.


DOOR BRITTA JANSSEN


De lezing 'Militaire operaties in de Scheldemonding, 1944’ begint om 19.00 uur. De bijdrage van Van Gent heet 'De Slag om de Schelde, 1944' en Sakkers gaat in op de uitvoering van operatie Infatuate, de geallieerde aanval op Walcheren. Na de lezing kunnen de aanwezigen ook vragen stellen.

'Eén van de
grootste operaties'

De Slag om de Schelde is één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. ‘De slag is internationaal relatief onbekend gebleven, maar zonder de bevrijding van de Scheldemonding was de bevrijding van Europa niet mogelijk geweest’, laat de bibliotheek weten. Ze biedt momenteel een collectie boeken over de Slag om de Schelde aan. Deze boeken worden in augustus tentoongesteld. Ze zijn te leen voor bibliotheekleden en niet-leden kunnen ze inzien in de bibliotheek.


Jubileumjaar
Het boek ‘Strijd om de Schelde’ komt uit op de dag van de officiële start van de viering van 75 jaar vrijheid in Terneuzen. Bezoekers kunnen de festiviteiten van 11.00 tot 20.00 uur bijwonen. Rond 15.30 uur opent koning Willem-Alexander het jubileumjaar officieel door aan de Schelde een belboei te luiden. Aansluitend is er een vloot- en vliegparade. Op het Vrijheidsplein treden onder anderen de artiesten Maan, Roel van Velzen en Lavinia Meijer op. ‘Zij hebben zich de afgelopen jaren op verschillende momenten ingezet voor het thema vrijheid’, aldus de provincie Zeeland.

Aanmelden
De toegang tot de lezing in de bibliotheek is gratis. Aanmelden kan door te mailen naar vlissingen@dezb.nl.[l]