Marco Bogaards is nauw betrokken bij de Ride for the Roses. ARCHIEFFOTO
Marco Bogaards is nauw betrokken bij de Ride for the Roses. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

'Het gevoel hebben veel anderen ook'

GOES - Duizenden fietsers rijden zondag 15 september weer mee met de landelijke Ride for the Roses met start- en finishplaats in Goes. Een aantal vertelt de komende weken waarom zij meedoen aan het evenement voor KWF. Marco Bogaards is niet alleen een trouw deelnemer van de fietstocht, maar ook bestuurslid van het organiserende comité. “Het doel is dat kanker net zo goed is te behandelen als een griep.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Al jaren staat Marco Bogaards aan de start van de (Delta) Ride for the Roses. Zijn deelnames en inzet voor het evenement zijn voor hem niet meer dan logisch. Zijn jongste dochter heeft een chromosoomafwijking, die de kans op tumoren groot maakt. Daarnaast kreeg Bogaards’ moeder meerdere malen te maken met kanker. “Dat gaat je niet in de koude kleren zitten”, vertelt hij. “Ik weet dat ik niet de enige ben, want één op de drie mensen krijgt te maken met kanker, maar voor mij was het echt een trigger om mee te doen aan een evenement als Ride for the Roses.”

Hij is niet alleen maar deelnemer, maar ook betrokken bij de organisatie. Bogaards werd vorig jaar door voorzitter Eddy Bogaert gevraagd of hij iets wilde betekenen voor het comité. “Ik kon eigenlijk geen nee zeggen, voegde hij daaraan toe.” Hij zegde toe en viel met de komst van de landelijke editie van de Ride for the Roses met zijn neus in de boter. “De magnitude van zo’n landelijke editie is veel groter dan een Delta Ride for the Roses. Er doen veel meer mensen mee en deelnemers komen ook uit provincies als Groningen en Limburg. Dat maakt het anders.”

Financieren

Net als veel anderen vindt Bogaards de saamhorigheid het mooiste van het benefietevenement voor KWF. “Je komt met een gevoel binnen en weet dat heel veel anderen dat ook hebben. Iedereen rijdt wel voor iemand. En we willen allemaal heel veel geld ophalen”, zegt hij.

Want een zo’n groot mogelijk bedrag is het uiteindelijke doel. “Als je ziet welke onderzoeken de afgelopen jaren allemaal zijn gefinancierd en wat er de afgelopen jaren is veranderd in de behandeling van kanker, dan weet je dat het geld helpt.”

Als voor de start ‘The Rose’, het nummer van Bette Midler en lijflied van alle rijders, uit de boxen schalt, krijgt Bogaards nog elke keer kippenvel. “Het is dan muis- en muisstil. De blikken in de ogen zeggen ook meer dan voldoende. Dat blijft het indrukwekkendste moment van de Ride.” Van het fietsen zelf geniet hij. “Ik ben jaren geleden uit Dordrecht naar Goes verhuist en als ik op de fiets door de provincie rijd, krijg ik nog steeds een vakantiegevoel. Heerlijk. Elke keer weer.”

Als lid van het organisatiecomité heeft Bogaards zich onder meer bezig gehouden met de routes en sponsoring. Volgens hem zitten er veel herkenbare elementen in, zoals de onmisbare Zeelandbrug en Oosterscheldekering in de honderd kilometer, maar zijn de routes ook anders. Zo komen de fietsers door tal van dorpen. “Juist in die dorpen is het mooi om te zien dat de doorgaans stugge Zeeuwen helemaal voor dit evenement gaan. Je ziet de mensen echt verbroederen.”

Inschrijven voor de Ride for the Roses kan via de website www.ridefortheroses.nl.[l]