Adri Meerman is nog iedere week in 'zijn' archief te vinden. FOTO JEROEN VAN OPSTAL
Adri Meerman is nog iedere week in 'zijn' archief te vinden. FOTO JEROEN VAN OPSTAL Foto: Jeroen van Opstal

'Zonder archief raakt stad haar geheugen kwijt'

VLISSINGEN - De Vlissingse gemeenteraad besprak donderdagavond het mogelijk verhuizen van het gemeentearchief naar Middelburg. Dit plan stemt gepensioneerd gemeenterarchivaris Adri Meerman (71) verdrietig. “Zonder cultuur en erfgoed wordt Vlissingen weer een dode stad”, vindt de Souburger.

DOOR BRITTA JANSSEN

Sinds zijn pensionering in 2001 is Meerman vrijwilliger in het gemeentearchief in de Hellebardierstraat. Iedere woensdag is hij er nog te vinden. Zo verzorgt hij nog historische publicaties, zoals voor de Souburgsche Courant. Straks moet hij wellicht naar het Zeeuws Archief in Middelburg om zijn vrijwilligerswerk te doen.
Meerman vindt dat de verhuizing het archief minder toegankelijk maakt. Niet alleen qua afstand. “In het Zeeuws Archief gaat er er formeler aan toe. Je moet bijvoorbeeld een aanvraag indienen om archiefstukken in te zien. Dat is begrijpelijk, maar maakt het minder laagdrempelig.”

Geheugen
Met het oog op de raadsvergadering van donderdag en het latere definitieve besluit over de toekomst van het Vlissingse gemeentearchief heeft Meerman de raadsleden een brief gestuurd met zijn bezwaren tegen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Die wil het pand aan de Hellebardierstraat op termijn sluiten om daarmee 130.000 euro te besparen. “Als meer dan twee kilometer aan archiefmateriaal, historische bibliotheek, documentatie en beeldmateriaal verhuizen naar Middelburg, raakt de stad haar geheugen kwijt”, stelt Meerman. “Ik verwacht niet dat de gemeenteraad in de besluitvorming zal afwijken van het collegevoorstel, maar als ik raadslid was, zou ik duidelijkheid eisen van het college voordat ik een besluit nam.”

Onduidelijk
Volgens Meerman zijn er nog veel aspecten rondom de verhuizing onduidelijk, zoals de kosten en de gevolgen voor de medewerkers en vrijwilligers. Ook wil de oud-archivaris weten of er in de overeenkomst met het Zeeuws Archief bepalingen komen te staan over het beheer. “Mijn vrees is dat niet-overheidsarchieven, zoals bedrijfs- en verenigingsarchieven, met belangrijke historische gegevens verloren gaan. Dat gaat ten koste van de plaatselijke geschiedschrijving. Professionaliteit is ruimschoots aanwezig bij het Zeeuws Archief, maar het is belangrijk om duidelijk te regelen dat er goed voor het archief gezorgd wordt.”

Hartenkreet
Meerman ziet zijn brief aan de raad als hartenkreet. De geboren en getogen Vlissinger was ruim 46 jaar ambtenaar bij de gemeente. Sinds begin jaren ‘90 was hij gemeentearchivaris. “Samen met mijn collega’s en de vele vrijwilligers hebben we het archief in de Hellebardierstraat opgezet en opgebouwd tot een laagdrempelige instelling waar kwaliteit, innovatie, dienstbaarheid en betrokkenheid op de voorgrond stonden. Het uiteindelijke resultaat is de prachtige huisvesting in een monumentaal pand met studiezalen, tentoonstellingsruimte en een archiefdepot dat aan alle wettelijke eisen voldeed. Het doet pijn als dat door een bezuiniging teniet wordt gedaan.”[l]