Middag over Ethiek in Dockwize

VLISSINGEN - Op 24 september komt de jonge filosoof Jelle van Baardewijk naar Vlissingen voor een kennissessie over ethiek.

Ethiek is terug in het centrum van de aandacht, zowel in het maatschappelijke, het persoonlijke, als in het bedrijfsleven. Er doen zich veel situaties voor in onze wereld die onrust veroorzaken. We worden in ons persoonlijk leven op verschillende situaties aangesproken. En ook in het bedrijfsleven doen zich situaties voor waarover men zich (ethische) vragen kan stellen. Voorbeelden te over: verstrengeling van belangen, bestuurders en politici die hun grenzen niet kennen, misdragingen in bedrijven. Situaties waarbij we vragen kunnen stellen, ethische vragen die iets zeggen over onze persoonlijke grenzen. Ethiek schept licht en inzicht in ons gedrag.
Ja, we leven nu in morele tijden. Steeds meer mensen stellen hoge eisen aan zichzelf en aan elkaar. Of het nu gaat om eten, werk, omgaan met elkaar als collega of in vriendschap. Die 'hoge eisen' zijn niet altijd makkelijk en niet zomaar realistisch door te voeren. Maatschappelijke omstandigheden dragen daar aan bij, versterkt door de macht van techbedrijven die alles stroomlijnen en low-budget maken. Dit alles veroorzaakt vertwijfeling: doe ik het wel goed? Wat heeft het voor zin om extra verantwoordelijkheid te nemen. Cynisme ligt op de loer.

Jelle van Baardewijk
De jonge (36) filosoof Jelle van Baardewijk zal ons inleiden, misschien beter, ons terugleiden naar de basisvragen met betrekking tot goed gedrag, of ouderwets gezegd naar regels voor 'een goed leven'.
Dr. Jelle van Baardewijk is een veel gevraagd inleider/spreker. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en lector aan de Hogeschool Rotterdam. Jelle verschijnt regelmatig op TV (op zondag bij het Filosofisch Kwintet) en op de radio (o.a. bij Dr. Kelder). Na eerst de studie Bedrijfskunde, studeerde hij aan de VU in Amsterdam filosofie en promoveerde daar in december 2018 op 'n onderwerp over ethiek en bedrijfsleven. In maart 2019 won hij de Socratesprijs met 't boek 'Het Goede Leven en de Vrije Markt', (co-auteurs prof. dr. Govert Buijs en dr. Ad Verbrugge, de Zeeuwse filosoof, allen verbonden aan de VU).
Jelle is een begenadigd spreker, hij verstaat de kunst om moeilijke onderwerpen op een eenvoudige manier helder te maken. Mocht dat de eerste keer toch niet lukken, dan maakt hij een en ander graag helder aan de hand voor een voorbeeld, of zelfs met een vraag.

Programma
Deze kennissessie, een samenwerking tussen Dockwize en Triple Eye, wordt gehouden op 24 september 2019, duurt een middag waarbij uitgebreid bij deze situaties en ethische vragen stil gestaan wordt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze speciale bijeenkomst. Specifieke voorkennis is niet vereist! Entree is gratis, echter, toegang alleen ná tijdige inschrijving, het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven vooraf via de site van Dockwize (dockwize.nl /events) is vereist. [l]