Omwonenden en gedeputeerde Harry van der Maas (midden) luisteren aandachtig naar projectleider Danny Hanisch (met paraplu). FOTO EUGÈNE DE KOK
Omwonenden en gedeputeerde Harry van der Maas (midden) luisteren aandachtig naar projectleider Danny Hanisch (met paraplu). FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Chapeau: Auto's kunnen over De Drie Klauwen rijden, niet alle werkzaamheden afgerond
Kop: Groot, hoog, maar vriendelijk knooppunt geopend

's-HEERENHOEK - Knooppunt De Drie Klauwen was maandag nog niet helemaal klaar, maar wel geopend. Een rijrichting moet nog een laatste asfaltlaag krijgen. Aannemer Boskalis hoopte alle werkzaamheden dit weekend af te ronden, maar de regen en wind gooiden roet in het eten.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Verder zit de megaklus erop. Aan het laatste kunststuk van de verdubbeling van de Sloeweg is zo’n anderhalf jaar gewerkt. Het kruispunt telt drie ongelijkvloerse kruisingen en moet zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van en naar de Westerscheldetunnel. Dit weekend wogen de laatste loodjes voor automobilisten zwaar, omdat zij voor en tijdens het weekend te maken hadden met soms lange files, maar vooral voor de wegwerkers die in het gure herfstweer alles moesten afronden. Het lukte hen, op het asfalteren van de rijrichting van de Westerscheldetunnel naar Goes na. Wanneer deze deklaag wordt aangelegd is nog niet bekend. Het hangt af van de beschikbaarheid van de machines en het weer. Tot die tijd geldt er op deze rijbaan een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur.

Maandagmorgen ging het knooppunt wel open, zoals afgesproken. De tijdelijke rotonde, die er een jaar heeft gelegen, is verdwenen. “De beslissing om die aan te leggen heeft ontzettend goed uitgepakt”, zei projectleider Danny Hanisch woensdag tijdens een laatste rondje over het knooppunt. “Mensen moesten even opletten in het begin, maar daarna ging alles vlotjes. Het was een schot in de roos.”

Leontien de Jonge was het eens met de projectleider. “Ik woon in Nieuwdorp, vlakbij het Bevrijdingsmuseum, en heb er niet veel last van gehad. Het was elke dag een paar honderd meter omrijden, maar dat wende snel. Na een paar dagen deed je het bij wijze van spreken blindelings.”

Werkplaats

De Jonge was één van de omwonenden die vorige week een kijkje nam op de bouwplaats. De provincie had hen en tal van betrokkenen uitgenodigd om nog één keertje op de werkplaats te komen kijken. “Ik rijd hier bijna elke dag langs en heb het helemaal zien veranderen”, zei Chris van Moolenbroek uit Terneuzen. “Leuk dat we het nog een keertje op de bouwplaats mogen kijken.”

Tekort

Gedeputeerde Harry van der Maas liep woensdag mee. De verdubbeling van de Sloeweg en bouw van het knooppunt was de afgelopen jaren één van de grootste dossiers in zijn portefeuille. Hij bracht de moeizame start, met grote financiële tekorten en het aftreden van gedeputeerde Kees van Beveren, in herinnering. “Toen ik kwam aanrijden en ‘s-Heerenhoek naderde werd ik een beetje weemoedig. Ik ben vaak geweest op dit kantoor sinds 2015, toen ik begon, en heb mooie, maar ook lastige momenten meegemaakt. Het heeft tijdens vergaderingen buiten een paar keer gesneeuwd, maar binnen hebben we af en toe zwarte sneeuw gezien. Uiteindelijk is het echter allemaal gelukt.”

Van der Maas was onder de indruk van De Drie Klauwen, het knooppunt met drie ongelijkvloerse kruisingen. “Het is groot, maar oogt vriendelijk in het Zeeuwse landschap. Dat hebben we altijd gewild. Als je acht of negen meter de lucht ingaat moet je er wel voor zorgen dat het past in het vlakke landschap. Omwonenden kunnen ook trots zijn op het knooppunt dat er nu is.”

Opruimen

De gedeputeerde zei te verwachten dat de werkzaamheden goedkoper uitvallen dan de 20,1 miljoen die waren begroot. “Hoeveel weet ik nog niet precies, maar het hele bedrag hebben we niet nodig.” Hoewel de auto’s sinds maandag rijden over de De Drie Klauwen is de officiële oplevering pas op 25 oktober. Naast de laatste asfalteringswerkzaamheden worden het bouwterrein opgeruimd, bepaalde zaken afgewerkt en het nodige groen geplant.[l]