Vlissingen sociaal uitgekleed?

VLISSINGEN - Toen rond de jaarwisseling De Glazen Pui, die parel uit de Walstraat, verdween, was dat voor veel Vlissingers een groot verlies. Het was niet alleen een mooie winkel op een karakteristieke hoek, maar ook een fantastische werkplek voor mensen met een beperking. En voor toeristen zeker ook interessant.

Deze zomer verdween Kek uit de Scheldestraat. Deze prachtige buurtvoorziening met printservice, tweedehands kleding en vintage en, niet te vergeten, de gezellige koffiehoek voor buurtbewoners is verhuisd naar een industrieterrein waar ze voor de gewone burger nauwelijks vindbaar is. Weer een rib uit het sociale lijf van onze stad!

En tot overmaat van ramp verdwijnt ook de kringloopwinkel uit Vlissingen! Waar moeten burgers met een smalle beurs hun meubels en huishoudelijke spulletjes halen, nu alle zeven kringloopwinkels (behalve het Leger des Heils) binnenkort verdwenen zijn? En waar kunnen de inwoners hun herbruikbare spullen nu nog kwijt? Een landelijke krant kopte onlangs nog 'Kringloopwinkels leveren grote bijdrage aan circulaire economie', maar Vlissingen geeft met deze actie niet bepaald het goede voorbeeld.

De verantwoordelijke landelijke zorginstelling ’s Heeren Loo, eens zo opkomend voor de (verstandelijk) minder bedeelden, blijkt nu een zakelijke onderneming te zijn geworden, waar het alleen om efficiëntie draait. Terwijl zij toch ook verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor een duurzame samenleving?

En ons eens zo sociale gemeentebestuur lijkt ook weinig gedaan te hebben om genoemde instellingen voor de stad te behouden. Vlissingen wordt een arme stad!! We moeten ons schamen.

André Houwing [l]