Een deel van de vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. FOTO COBY WEIJERS
Een deel van de vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Chapeau: Vernieuwd Bevrijdingsmuseum Zeeland opent de deuren
Kop: 'Kunnen nu het hele verhaal van Zeeland laten zien'

NIEUWDORP - Wie een tijd niet in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is geweest en vanaf volgende week het nieuwe expositiegebouw bezoekt, weet niet wat hij ziet. In oppervlakte is het verveelvoudigd. “We kunnen het verhaal van Zeeland in oorlogstijd nu nog beter laten zien”, zegt directeur Stef Traas. Net als tien jaar geleden opent prinses Margriet het vernieuwde museum.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De prinses komt vrijdag naar het museum, op de dag dat in 1944 de geallieerden Zuid-Beveland in trokken. Ze gaat in gesprek met enkele veteranen, met een aantal van de ruim 120 vrijwilligers van het museum en krijgt een rondleiding door het nieuwe paviljoen. Ze zal onder de indruk zijn van de stappen die het museum heeft gezet sinds haar laatste bezoek. “We kunnen nu het hele verhaal van Zeeland in oorlogstijd laten zien”, zegt directeur Stef Traas, tussen de telefoontjes van leveranciers en betrokkenen en vragen van vrijwilligers door. “Alle regio’s komen uitgebreid aan bod.”

Kees Sinke

Het is druk, zo vlak voor de opening. Elke dag wordt er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt. Het nieuwe museum heeft een oppervlakte van 4000 vierkante meter. Wie binnenstapt denkt echter dat er niets is veranderd. Het zwarte boerderijtje aan Coudorp is nog altijd het startpunt van een tocht door Zeeland in oorlogstijd.

Via de filmzaal en een ondergrondse gang, waar je door middel van grote foto’s op de muren wordt geconfronteerd met ‘de opkomst van het kwaad’, kom je in het nieuwe deel. Je ziet Kees Sinke afscheid nemen van zijn moeder voor hij naar het front gaat. De soldaat uit Yerseke stond voorheen in de ontvangstruimte, maar heeft nu een plekje aan het begin van de nieuwe expositieruimte.

'Het verhaal is niet meer zo opgepropt'

Verderop kom je langs vitrines en opstellingen waarin onder meer de capitulatie van Nederland, de rol van de Fransen in de meidagen van 1940, het dagelijkse leven tijdens de oorlog, het verzet, de NSB’ers, het leed van de Zeeuwse Joden, Dolle Dinsdag, de luchtbombardementen, de inundatie van Walcheren en de bevrijding zijn uitgebeeld.

Werkplaats

Telkens zie je een combinatie van uitgebeelde scènes, foto’s en grote en kleine voorwerpen uit de enorme collectie. “Het is een gebouw van honderd meter lengte, die we hebben opgedeeld in stukjes om er een echt museum van te maken”, zegt Traas. “Alle bezoekers hebben voldoende ruimte. Het verhaal over de Slag om de Schelde is niet meer zo opgepropt als voorheen.” Bovendien heeft het museum eindelijk voldoende depotruimte, een werkplaats en een groot horecapaviljoen, waar alles rood, wit, blauw en oranje is en dat je betreedt door een Zeeuws-Vlaamse bevrijdingspoort.

Op de eerste verdieping, waar je mooi uitzicht hebt op het Bevrijdingspark Zeeland met zijn noodkerk van Ellewoutsdijk, Baileybrug en Sherman-tanks, is veel aandacht voor de koopvaardij, voor de Prinses Irenebrigade en voor de Zeeuwen die naar Nederlands Indië werden uitgezonden. Over een jaar is daar bovendien een paviljoen te vinden dat in het teken staat van de Four Freedoms Awards, de prestigieuze vrijheidsprijzen die om het jaar in Middelburg worden uitgereikt. “Het museum behoort in één klap tot de grotere oorlogsmusea van Nederland en zelfs in Europa”, zegt Traas. “Op termijn kunnen we hiermee groeien naar tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers per jaar.” Meer op www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl.[l]

Prinses Margriet opent het museum vrijdag. Ze krijgt een rondleiding door het nieuwe paviljoen van het museum. Ook spreekt ze met een aantal oorlogsveteranen en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van het museum. Na de officiële opening is het museum vanaf zaterdag open voor publiek.