10 jaar FilmstarZ: 11 extra
filmawards en open voor publiek

VLISSINGEN - Op 11 november 2019 beleeft het programma ‘FilmstarZ’ zijn tiende premièreavond in CCXL te Vlissingen. Sinds 2010 zijn er dan dertig films afgeleverd. Vijfendertig beginnende regisseurs en meer dan duizend acteurs, actrices, figuranten, editors, cameramensen, belichters, soundboomoperators, vrijwilligers enzovoorts hebben zo hun eerste stappen op de professionele filmset gezet. Deze rijke oogst gaan we vieren met de uitreiking van elf extra bekroningen.

Premières van editie 10

APHASIA van regisseur Michèle Soudijn is Een surrealistische kortfilm over een vrouw die na een herseninfarct niet meer kan praten. Ze wil haar omgeving laten zien dat ze ook zonder woorden nog altijd dezelfde persoon is. De productie FRANK van regisseur Levi Oreel is een tragikomedie Dave(50), een ervaren lijkschouwer neemt een lijk in huis, Frank. Hij doet dit omdat hij zijn vrouw mist. Dan staat zijn vrouw ineens bij hem op de stoep… In ROMCOM, van regisseurs Jorge Lopes en Benjamin Samson, zweert zelfbenoemde actieheld GATORP, na de ongelukkige dood van zijn vader, dat hij nooit in een romantische comedy terecht zal komen.

Nominaties voor elf extra awards

Een nieuw element is dat alle films van 2010 tot en met 2018 meedingen naar bekroningen voor beste actrice, beste acteur, beste mannelijke bijrol, beste vrouwelijke bijrol, beste edit, beste camera, best art direction, beste sounddesign, beste producent, beste regisseur en beste film. Doel is om de ontwikkeling van Zeeuws filmtalent zichtbaarder te maken. De inzichten van bestuur, filmprofessionals en het publiek hebben per categorie drie nominaties opgeleverd. Deze worden op 2 november bekend gemaakt via www.filmalot.nl/10jaarfilmstarZ. Op 11 november volgt de uitreiking aan de winnaar in elke categorie.

Open voor publiek

Er zijn 99 plekken voor filmliefhebbers beschikbaar. Als u de avond wil bijwonen, stuur dan een mail met naam en telefoonnummer naar secretariaat@filmalot.nl. Toewijzing gebeurt op volgorde van binnenkomst. Geregistreerde bezoekers hebben voorrang bij de toelating op 11 november.

Stichting Filmalot

FilmstarZ, het programma voor de ontwikkeling van filmtalent in Zeeland, wordt georganiseerd door Stichting Filmalot, met volle steun van Provincie Zeeland. Als stichting is Filmalot al sinds 2000 bezig met het stimuleren van het filmklimaat in Zeeland. Naast educatie, coaching en talentontwikkeling timmert de stichting ook aan de weg door grotere producties te ontwikkelen, bijvoorbeeld het kortfilmproject over de Slag om de Schelde, dat volgend jaar mei zijn premières beleeft. En sinds 2015 geeft Filmalot vorm aan FilmrecruitZ: het cast- en crewbureau van Zeeland. [l]