De Japanse duizendknoop groeit snel.
De Japanse duizendknoop groeit snel. Foto:

Duizendknoop teistert Scheldewijk

VLISSINGEN - De woekerende Japanse duizendknoop levert de gemeente Vlissingen kopzorgen op, met name bij de ontwikkeling van de Scheldewijk. De bestrijding van de plant is arbeidsintensief en kost de gemeente jaarlijks 100.000 tot 200.000 euro, vertelt wethouder John de Jonge.


DOOR BRITTA JANSSEN

De Japanse duizendknoop is ooit als tuinplant ingevoerd in Nederland. Inmiddels is de plant velen een doorn in het oog, nu blijkt dat de soort onder meer rioleringen, funderingen, wegverhardingen en tegels beschadigt. “In de Scheldewijk worden we voor het eerst geconfronteerd met de lastige bestrijding van de Japanse duizendknoop”, licht De Jonge toe.

Vernietigen
De duizendknoop groeit snel en maaien alleen is niet genoeg om de plant uit te roeien. Daarbij bemoeilijkt de eenvoudige verspreiding van de plant de bestrijding. Via machinaal maaien of grondtransport wortelen plantenresten eenvoudig op nieuwe plaatsen. “Om de Japanse duizendknoop te vernietigen, moet je ze bijna plant voor plant met de hand uit de grond trekken”, illustreert De Jonge. Samen met de universiteit in Wageningen test de gemeente alternatieven om de plant te bestrijden. “Zo is er een experiment waarbij grond onder een laag zout water wordt gezet. De verwachting is dat de plant hier niet tegen kan.”
De Japanse duizendknoop is zo hardnekkig dat volgens de wethouder in het uiterste geval de onkruidverdelger Roundup gebruikt mag worden. Dit middel is omstreden, omdat het mogelijk kankerverwekkend is. “Maar we willen geen Roundup gebruiken in de Scheldewijk, omdat we hier een school willen bouwen.”

Kosten
De wethouder erkent dat de bestrijdingskosten van jaarlijks 100.000 tot 200.000 euro hoog zijn. “Maar als we de duizendknoop nu niet bestrijden, vallen de kosten straks vele malen hoger uit. Dan kunnen we geen huizen bouwen of moeten we funderingen herstellen.”[l]