Polman met de foto die op hem het meeste indruk maakt. FOTO PROVINCIE ZEELAND
Polman met de foto die op hem het meeste indruk maakt. FOTO PROVINCIE ZEELAND Foto: Provincie Zeeland

Wat zijn de indrukwekkendste beelden uit de oorlog?

VLISSINGEN - Commissaris van de koning Han Polman heeft vorige week het startschot gegeven voor de zoektocht naar de vijftig meest aansprekende Zeeuwse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij deed dat door de foto te laten zien die op hem het meeste indruk maakt: een afbeelding van Duitse soldaten die gevangen zijn genomen, kort na de bevrijding. Het beeld is op 1 november 1944 gemaakt in de Zuidstraat in Westkapelle, het dorp dat kort daarvoor was verwoest door het bombardement op de dijk. “Op deze foto voel je de spanning van de oorlog nog. Je ziet dat iedereen moe is van de strijd, maar voelt ook het bevrijdende gevoel”, legde hij uit. “De foto is krachtig over het verleden, maar zegt ook iets over ons heden.”

Met de foto gaf Polman het startsein voor een zoektocht naar de 50 indrukwekkendste oorlogsfoto’s uit Zeeland. De provinciale zoektocht is onderdeel van een landelijk initiatief van het NIOD. Het is op zoek naar de 100 meest aansprekende afbeeldingen. Zij heeft elke provincie gevraagd 25 van de 50 meest aansprekende foto’s in te sturen.

Het publiek mag vervolgens bepalen welke 100 foto’s het beste de oorlog verbeelden. Die reeks is onder meer te zien op 31 maart in de Tweede Kamer. Van de Zeeuwse selectie wordt ook een tentoonstelling gemaakt, die in 2020 in de hele provincie is te zien. Meer informatie is te vinden op www.in100fotos.nl. Foto’s insturen kan via de website www.omroepzeeland.nl/in100fotos.[l]