Avond over dementie en levenseinde

VLISSINGEN - Op maandagavond 25 november wordt in De Herberg een avond georganiseerd over dementie en de vragen rond het levenseinde. Spreker is René de Bakker, specialist ouderengeneeskunde bij Zorgzaam Zeeuws Vlaanderen en consulent betrokken bij het consultatief palliatief team. Hij is tevens SCEN-arts.

Dementie is de verzamelnaam van ziekten die zich kenmerken door achteruitgang van de hersenen. Nu, dankzij goede gezondheidszorg, mensen ouder worden, krijgen steeds meer personen en families te maken met dementie of met dementerenden in hun omgeving. Vergeetachtigheid, problemen met denken en met taal zijn vaak eerste verschijnselen. Helaas is er nog geen medicijn dat de ziekte volledig kan verhelpen. Dat betekent dat mensen moeten leren leven met dementie en dat is een hele uitdaging, niet in het minst voor de betrokken mantelzorger!

Het leidt ook tot velerlei praktische en ethische vragen. Kan iemand thuis blijven? Wat mag wel en wat niet als mensen door hun ziekte gedrag gaan vertonen dat zo mensonterend kan zijn? Hoe te handelen als mensen angstig en ontremd zijn, of een doodswens hebben?

“Als ik tot last word voor anderen en niets meer zelf kan, laat mij dan maar doodgaan!” hoor je soms mensen zeggen. Maar hoe dan? Hoe lang kunnen mantelzorgers het volhouden en wat dán? In de media is de laatste tijd veel aandacht voor de vraag of op een verantwoorde wijze euthanasie mogelijk is bij dementie. Een ingewikkelde vraag voor allen die er mee te maken krijgen.

Maandagavond 25 november, aanvang 19.30 uur. Locatie: De Herberg, Bellamypark 151, Vlissingen. De avond wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Vlissingen, iedereen is welkom! De toegang is gratis.[l]