Groep zeven Theo Thijssenschool blinkt uit in mediawijsheid

VLISSINGEN - Groep zeven van de Theo Thijssenschool in Vlissingen is de meest mediawijze klas van Zeeland geworden tijdens Media Masters. Deze wedstrijd is onderdeel van een landelijk project over de verschillende soorten media voor groep 7 en 8 van de basisscholen.

VAN ONZE REDACTIE

Voor het spel gingen de leerlingen aan de slag met onderwerpen, zoals nepnieuws herkennen, grenzen bepalen in online gedrag en reclametechnieken doorzien. ‘Nadat duizenden klassen een week lang opdrachten over media hadden gemaakt, zowel in de klas als thuis, bleek groep zeven van de Theo Thijssenschool de meeste bits (punten) te hebben gescoord in de provincie Zeeland’, laat de organisatie weten.
‘De leerlingen vonden het ontzettend leuk en hebben veel nieuwe kennis opgedaan. We zijn supertrots dat we de Zeeuwse winnaar zijn’, aldus leerkracht Marjet Struijk van de Theo Thijssenschool.

Nepnieuws
Dit jaar meldde zich volgens de organisatie een recordaantal van ruim 200.000 leerlingen aan voor Media Masters. ‘Hieruit is gebleken dat leerlingen online pesten wel herkennen, maar de kenmerken van een gameverslaving minder.’ Uit de landelijke spelresultaten blijkt dat de leerlingen het best scoren op het herkennen van online pesten. ‘Ook weten veel leerlingen wat grooming inhoudt en welke trucjes hierbij worden toegepast, zoals het gebruik van nepprofielen en hoe ze die kunnen herkennen. Landelijk scoren de leerlingen het slechtst op het herkennen van reclametechnieken en de symptomen van gameverslaving.
‘Uit de stellingen die duizenden leerlingen hebben ingevuld over hun mediagedrag, blijkt dat meer dan tachtig procent van de leerlingen aangeeft dat zij vrienden beter kennen door het gebruik van sociale media. Daarnaast zegt 72 procent van de leerlingen dat zij makkelijk 24 uur zonder telefoon, internet en sociale media kunnen.’[l]