Marco Stroo schrijft toneelstukken, verhalen en nu ook kinderboeken. FOTO MARCO STROO
Marco Stroo schrijft toneelstukken, verhalen en nu ook kinderboeken. FOTO MARCO STROO Foto: Marco Stroo

Marco Stroo wil mensen inspireren

VLISSINGEN – Van de uit Vlissingen afkomstige toneelschrijver Marco Stroo is onlangs het kinderboek 'De Bengeltjes' verschenen. Het is het eerste kinderboek na een reeks van vier toneelstukken. In 2017 maakte Marco zijn debuut met het stuk 'Michiel de Ruyter improviseert’. In 'De Bengeltjes' beleven twee broertjes door de seizoenen heen allerlei avonturen. De verhaaltjes zijn geïnspireerd op de kinderen van Marco. De illustraties zijn door hemzelf gemaakt.

DOOR JESSICA ROVERS

Marco's interesse in het schrijverschap is nogal divers. “Ik ben betrokken bij een toneelvereniging dus het schrijven van een toneelstuk lag voor de hand”, vertelt hij. “Toch vond ik het lastig om een keuze te maken terwijl ik eigenlijk al vanaf mijn achttiende wilde schrijven. Ik heb ontzettend veel geweldige boeken gelezen en wilde ook graag mensen inspireren en hetzelfde gevoel geven dat ik ervaar als ik lees. Begin dit jaar schreef ik mijn laatste toneelstuk 'Op een nacht in Betlehem'. Toen wilde ik wel eens wat anders.”

Het idee voor een kinderboek kwam toen Marco's middelste kind een grapje maakte. “Ik dacht: daar ga ik een verhaaltje omheen maken. Dat werden er steeds meer en uiteindelijk is het uitgegroeid tot een kinderboek met 49 voorleesverhaaltjes. Het is fictief, het gaat niet over mijn kinderen, maar ik heb het geschreven voor mijn kinderen en heel veel verhaaltjes zijn geïnspireerd op wat zij hebben gezegd of hebben meegemaakt. De twee broertjes in het boek, Gabriël en Benjamin, beleven allemaal avonturen. Het is nauw verbonden aan de seizoenen. Zo zijn er sinterklaasverhalen, kerstverhalen en verhaaltjes rondom Carnaval, Pasen en het begin van de school na de zomer.”

Fantasy

Dat Marco zelf de illustraties gemaakt heeft bij de verhalen is toeval, want hij was dit niet op voorhand van plan. “Mijn lievelingsgenre is fantasy. Ik had meegedaan aan een schrijfwedstrijd. Dat verhaal werd opgenomen in een bundel. Toen vroeg mijn uitgever of ik nog wat had. Toen heb ik het kinderboek opgestuurd. De tekeningen heb ik er vervolgens zelf bij gemaakt. Omdat ik al van jongs af aan teken, vond ik dat hartstikke leuk om te doen. Het was best veel werk, want ieder verhaal heeft een eigen tekening, maar ik krijg veel positieve reacties. De tekeningen spreken mensen aan. Het is ook echt geworden zoals ik het in mijn hoofd had.”

Momenteel is Marco bezig met zijn vijfde toneelstuk en met een prentenboek. “Ik heb nog veel in mijn hoofd zitten. 'De Bengeltjes' heeft mij geïnspireerd verder te gaan met illustreren en om te kijken hoe ik mijn tekentalent verder kan benutten. En in de toekomst ga ik misschien wel een fantasyboek schrijven.”

'De Bengeltjes' is verkrijgbaar in de boekhandels en te bestellen op www.uitgeverijkeytree.nl. In januari signeert Marco in De Drukkerij in Middelburg.[l]