Gemeenten zetten stap voor Unesco Global Geopark

VLISSINGEN - Vertegenwoordigers van Zeeuwse gemeenten, zoals Vlissingen, maar ook Noord-Brabantse en Belgische overheden ondertekenden donderdag in Antwerpen de intentieverklaring voor het Geopark Schelde Delta.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De partners in de scheldedelta willen zich kandidaat stellen als Unesco Global Geopark, een keurmerk voor bijzondere landschappelijke waarden van een gebied. De samenwerkende partijen willen eind 2021 een bidbook indienen, waarover Unesco dan uiterlijk twee jaar later duidelijkheid geeft. “Nergens ter wereld is er een deltagebied waar de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie, de strijd tussen mensen en water zo aanwezig is”, zeggen de partners uit onder meer het onderwijs, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

'Scheldedelta is van
zeldzame schoonheid'

'Onze scheldedelta is van een zeldzame schoonheid en die willen we beter bereikbaar maken voor een breder publiek.' Volgens de ondertekenaars brengt het keurmerk geen beperkingen met zich mee, maar biedt het juist kansen. Het gebied komt internationaal beter op de kaart te staan, het toerisme zou zich beter kunnen verspreiden en wetenschappers kunnen elkaar ontmoeten en hun kennis delen. Wereldwijd zijn er 147 parken in 41 landen.[l]