Lege vakken in de kast waar normaal het gereedschap ligt. FOTO ADRI FRANKE
Lege vakken in de kast waar normaal het gereedschap ligt. FOTO ADRI FRANKE Foto: Adri Franke

Kapitaal aan gereedschap weg bij Zeeuws Werk

VLISSINGEN - Bij het leerwerkbedrijf Zeeuws Werk in Vlissingen is in de nacht van woensdag op donderdag voor tienduizenden euro's aan gereedschap gestolen. Collega-bedrijf Orionis Walcheren en praktijkschool Het Bolwerk hebben meteen de helpende hand uitgestoken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Volgens manager Adri Franke gaat het gaat om kostbare handgereedschappen voor meubelmakers van Festool, zoals decoupeerzagen en verschillende soorten frezen. Bovendien zijn er negen stofzuigers weg van elk honderden euro’s per stuk. Franke schat de totale schade tussen de 15.000 en 20.000 euro.

De dieven lijken goed te hebben geweten waar ze moesten zijn, want ze zijn buiten het zicht van de camera’s van Zeeuws Werk gebleven. Bewakingsapparatuur van de naastgelegen ondernemingen hebben de daders echter wel vastgelegd. Zeeuws Werk heeft de beelden aan de politie overhandigd.

Zeeuws Werk is verzekerd, maar Franke schrok zich rot toen hij donderdagmorgen op de bedrijfslocatie aan de Poortersweg in Vlissingen kwam. De ravage was groot. “We kunnen alles maken, maar we zijn met de kerstcadeaus bezig, dus ik heb alles en iedereen moeten bellen om gereedschap te lenen. Anders zouden we niets kunnen doen.”

Het leerwerkbedrijf heeft materiaal kunnen lenen van Orionis Walcheren en praktijkschool Het Bolwerk. “We hebben in ieder geval wat, zodat we vooruit kunnen. Dat is een opluchting. Voordat de verzekering alles op een rijtje heeft staan ben je ook weer weken verder.” Franke hoopt dat meer bedrijven en instellingen hem tijdelijk uit de brand kunnen helpen. “Ze kunnen me te allen tijde bellen”, zegt hij.

Bij Zeeuws Werk werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en leerlingen uit het praktijkonderwijs. Ze maken in opdracht van bedrijven allerlei producten van hout. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.zeeuws-werk.nl.[l]