Middelburg lijkt niet aan toezicht te ontkomen

MIDDELBURG - De gemeenten Borsele, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Vlissingen kunnen met de provincie in gesprek over het voorkomen van preventief toezicht.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De vier gemeenten slagen er vooralsnog niet in om een sluitende begroting te maken en komen in 2020 onder preventief toezicht. Ze moeten dan voor alle niet verplichte uitgaven toestemming vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. Door de gemeenten een gesprek aan te bieden wil de provincie ze nog één kans bieden om daar onderuit te komen.

Voor Artikel 12-gemeente Vlissingen is het toezicht onvermijdelijk en Middelburg lijkt op de korte termijn ook weinig te kunnen doen aan haar miljoenentekorten, maar met name de gemeenten Borsele en Schouwen-Duiveland kunnen baat hebben bij een gesprek.

Of ze zo’n gesprek willen ligt aan de raadsleden. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele heeft gezegd met de rode cijfers in zijn begroting een signaal te willen afgeven. “Het kan zo niet doorgaan. Ik maak me zorgen over de toekomst.”

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat zegt de zorgen te begrijpen. “We gaan het signaal over de tekorten, die vooral door het sociaal domein worden veroorzaakt, zeker overbrengen in Den Haag, maar moeten dit wel doen." De Bat denkt niet dat de financiële zorgen typisch Zeeuws zijn. “Ik vermoed dat de komende weken veel meer gemeenten onder toezicht komen.”[l]