Stichting Leergeld Walcheren bestaat 20 jaar

VLISSINGEN - Stichting Leergeld Walcheren kan het niet alleen! In december is het 20 jaar geleden dat Stichting Leergeld Walcheren is opgericht en actief is in de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Al deze jaren hebben zij kinderen kunnen helpen uit gezinnen met weinig tot geen financiële middelen. De stichting probeert te voorkomen dat deze kinderen in een sociaal isolement terechtkomen.

Zij biedt ondersteuning bij betaling van contributies, schoolreizen, computers, iPads en fietsen. Ouders krijgen geen geld in handen, Leergeld betaalt rechtstreeks aan de school, bedrijf of club. Maar Stichting Leergeld Walcheren kan dit niet alleen! Zij is geheel afhankelijk van subsidies, donateurs en giften.

“Gelukkig kunnen we beroep doen op vele vrijwilligers en particuliere donateurs”, zegt voorzitter Tanneke Pop, “maar gezien het toenemende aantal aanvragen zitten we behoorlijk krap. We helpen nu ruim 800 kinderen per jaar en dit aantal groeit nog steeds”.

“Wij willen dan ook in het bijzonder onze Walcherse donateurs bedanken voor hun donaties en giften voor de kinderen die opgroeien in armoede op Walcheren: Gemeente Middelburg, gemeente Veere, Moerman Promotie, Zeeland Refinery, Nedbase, Stichting Van de Sande, Wandel en Ren Evenement Citytrail Middelburg en de kerken op Walcheren. Ook de particuliere donateurs worden zeer gewaardeerd. “Het is zo mooi om te zien dat de bewoners van Walcheren oog en hart hebben voor hen die het financieel minder makkelijk hebben.”

Pop verbaast zich erover dat niet alle gemeenten op Walcheren structureel een subsidie verlenen aan Leergeld Walcheren waarmee de stichting de ondersteuning aan kinderen kan uitvoeren. Bijna alle Leergeld Stichtingen werken samen met hun gemeenten en ontvangen een structurele subsidie. De gemeenten ontvangen daarvoor vanuit het Rijk een behoorlijk bedrag vanuit de z.g. Klijnsmagelden. “Op Walcheren is dit helaas nog niet bij alle gemeenten het geval en dat is jammer”, vervolgt Pop, “want je ziet bijna overal dat juist door die samenwerking meer kinderen kunnen worden bereikt. Hier ligt een uitdaging voor onze gemeenten: samen met vrijwilligers, particuliere organisaties, donateurs én gemeenten kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen!”

De bestuursleden van de stichting steken jaarlijks veel tijd en energie om donateurs te vinden die financieel willen bijdragen aan de organisatiekosten van de stichting. “De meeste donaties en giften moeten direct ten goede komen aan de kinderen, dat begrijpen wij heel goed”, aldus Pop, “maar we maken ook kosten om te kunnen bestaan en de organisatie draaiende te houden. Het wordt steeds lastiger om deze kosten op te brengen. We blijven zoeken en hopen dat we in 2020 meer donateurs vinden die ook aan de organisatiekosten van de stichting willen bijdragen. Lukt dat niet dan zal het bestuur zich moeten beraden over het voortbestaan van de stichting”.

Voor contactgegevens en donatiemogelijkheden verwijzen wij naar onze website: www.leergeld.nl/walcheren/. [l]