Er is subsidie voor onderzoek naar de toepassing van de circulaire economie in de recreatiesector.
Er is subsidie voor onderzoek naar de toepassing van de circulaire economie in de recreatiesector. Foto: Britta Janssen

Ruim drie miljoen euro voor zes projecten

VLISSINGEN - De provincie Zeeland heeft zo’n 3,3 miljoen euro aan Europese subsidies in de wacht gesleept voor zes projecten.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het gaat om projecten waarbij overheden, het onderwijs en ondernemers uit verschillende landen samenwerken. De betrokken partijen leggen zelf ook 2,2 miljoen euro bij. “Samen bereik je meer. Daarom kijken we vanuit Zeeland regelmatig over de grens”, zegt gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland.

Kwetsbaar
Vier van de zes projecten zijn bedoeld om het welzijn van ouderen en de positie van kwetsbare groepen in Zeeland te verbeteren en om jongeren meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Bij de Zeeuwse organisaties die geld hebben gehad, zijn partijen als de HZ University of Applied Sciences, Impuls Zeeland en SWVO, het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio.

Recreatiesector
De HZ is onder meer betrokken bij het project Facet. Hierbij doen zij samen met Impuls Zeeland, camping de Paardekreek in Kortgene, Stichting Strandexploitatie Veere en Vastgoedbeheer Zeeland onderzoek naar de toepassing van circulaire economie in de recreatiesector.

Ondernemersvaardigheden
De rode draad door de zes projecten met (deels) Zeeuwse wortels is dat zij het kustgebied langs het Kanaal en de Noordzee innovatiever, duurzamer en inclusiever maken.

'Hoe bepaal je de sterkte van een zeedijk?'

Vier van de zes projecten gaan over het verbeteren van het welzijn van ouderen en kwetsbare mensen en het vergrote van de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Zo is het doel van project HAIRE goede (welzijns)services en dienstverlening voor ouderen in plattelandsregio's te realiseren. Stichting Pro Work zet zich met het project Speed-you-up in om de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren, door hen ondernemersvaardigheden aan te leren.

Chronisch
SWVO en de Solidarity University buigen zich bij het project 'Empower Care 2' over oudere mensen met een chronische aandoening. De partijen willen deze mensen in staat stellen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun zorg. Dat kan door technologie en lokale diensten te gebruiken en zo gezond en wel controle te hebben over beslissingen die hun gezondheid en welzijn aangaan.

Dijkdoorbraak
Ook klimaatadaptatie is een belangrijk onderwerp. 'Hoe goed zijn de dijken bestand tegen overstromingen? Wat is de werkelijke sterkte van de dijken en hoe kunnen wij die bepalen? Hoe handelen partijen als er onverhoopt toch een calamiteit plaatsvindt?' Dit soort vragen komen aan bod bij het project 'Polder2C's'. Met de subsidie kan een internationaal gezelschap de dijkdoorbraak en het onderwater zetten van de Hedwigepolder volgen. Dat levert volgens de gedeputeerde belangrijke lessen op voor de toekomst.[l]