Frits de Ruyter de Wildt tijdens een presentatie over zijn verre voorvader. FOTO UIT COLLECTIE FRITS DE RUYTER DE WILDT
Frits de Ruyter de Wildt tijdens een presentatie over zijn verre voorvader. FOTO UIT COLLECTIE FRITS DE RUYTER DE WILDT Foto: Frits de Ruyter de Wildt

Frits de Ruyter de Wildt bemoeit zich er graag mee

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, voor het eerst een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Als tweede iemand die er wat verder vanaf staat. Of juist niet?

DOOR EUGÈNE DE KOK

Frits de Ruyter de Wildt staat niet op de planken, bouwt geen decors en is geen bestuurder van Muziektheater Zeeland, maar is toch betrokken bij ‘Michiel de Ruyter, de jubileumvoorstelling die volgend jaar in Zeeuwse theaters is te zien.

Als nazaat van de Vlissingse zeeheld is hij begin dit jaar geraadpleegd door onder anderen Rini de Koster en anderen. De Ruyter de Wildt is nog dagelijks met zijn beroemde voorvader bezig en krijgt vrijwel dagelijks verzoeken om aan het een en ander over Michiel de Ruyter mee te werken.

'Ik heb er eigenlijk niets over te zeggen'

De Koster, de scenarioschrijver van Muziektheater Zeeland, wilde hem het idee en verhaal van de musical voorleggen. “Ik vind het hartstikke leuk dat een amateurgezelschap dit doet. Ik heb er eigenlijk niets over te zeggen, maar bemoei me graag met dit soort initiatieven. Ik heb alle vertrouwen in mensen uit Vlissingen en omgeving, maar het theatergezelschap heeft me uit een soort moreel besef geraadpleegd. Dat waardeer ik zeer”, zegt De Ruyter de Wildt.

In 2015 ook hielp hij ook bij de totstandkoming van de film ‘Michiel de Ruyter’ van regisseur Roel Reiné en figureerde er bovendien in. “Bij dit soort producties ga ik niet graven naar de kleinste details, maar wil wel dat er een compleet beeld van Michiel wordt geschetst. Helden afkraken is het makkelijkste dat er is. Dat is hier zeker niet het geval. Rini de Koster en de anderen hebben hun huiswerk goed gedaan en hun zaakjes op orde.”

Nagedachtenis

Als voorzitter van de stichting Michiel de Ruyter probeert hij de nagedachtenis van Michiel de Ruyter te bevorderen. Een initiatief zoals de musical draagt daaraan bij. “Documentaires zijn er genoeg, maar eerlijk is eerlijk: die zijn vooral voor 50-plussers. Als je de jeugd kennis wil laten maken met de vaderlandse geschiedenis, dan is een film of een musical een goed middel.”

De Ruyter de Wildt neemt het dan voor lief dat de makers soms concessies moeten doen. “Ik wil dat er geen onzin over Michiel wordt verkocht, maar laat me graag verrassen. Makers hebben hun artistieke vrijheid. Ik kan me voorstellen dat bepaalde dingen het op de planken goed doen en andere dingen minder leuk zijn. De makers moeten soms keuzes maken, waardoor het niet precies klopt met de geschiedenis. Als dat binnen de perken blijft, vind ik het prima.”

Persoonlijk

De Koster heeft voor de musical een persoonlijk verhaal over Michiel de Ruyter gemaakt. Het gaat veel over de moeilijke keuzes die hij moest maken tussen zijn gezin en vechten voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. “In de film zag je dat ook al terug en hier weer. Ik juich dat toe. Ik denk dat een persoonlijk verhaal goed werkt. Voor historici is dat misschien niet interessant, maar voor de gewone man wel. Het verhaal over alle zeeslagen die hij heeft gevochten kent iedereen.” De Ruyter de Wildt snapt dat zijn voorvader mensen nog steeds aanspreekt. “Hij is opgeklommen vanuit de goot tot het hoogste maatschappelijke niveau. Hij heeft voor iedereen wel iets herkenbaars, was erg benaderbaar, heeft veel voor ons land gedaan en ontzettend veel spannende dingen meegemaakt.”

Meer informatie: www.muziektheaterzeeland.nl.[l]