Thalita de Jong ging klassen langs om het veldrijden te promoten FOTO HANNEKE MARCELIS
Thalita de Jong ging klassen langs om het veldrijden te promoten FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Huijbergen maakt zich op voor 5e NK Veldrijden

HUIJBERGEN - De organisatie van het NK veldrijden 2019 is trots dat zij voor de 5de maal in Huijbergen de KNWU NK veldrijden kunnen organiseren. Het comité doet er dan ook alles aan om zowel het NK als de sport zelf te promoten. Zo komt er een aparte Kidshoek, ging de organisatie langs in de klassen om leerlingen te enthousiasmeren en is de entree dit jaar gratis.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Naast Sint Michielsgestel is er geen andere organisatie die het Nationaal Kampioenschap veldrijden 5 maal naar haar woonplaats heeft weten te halen. Het Wielercomtié Huijbergen is dan ook trots op die prestatie. Huijbergen heeft het Kampioenschap voor het eerst in 2003 georganiseerd. Daarna was het de beurt in het jaar 2006, 2009 en 2012. In 2006 en 2015 heeft het Comtié ook het EK veldrijden georganiseerd. De bekende Nootjesberg en de Tiestenduin waren altijd de hoogtepunten van het parcours. Ook dit jaar zullen ze niet ontbreken.

Deelnemers

Het NK heeft een mooie deelnemerslijst. Bij de elite dames zijn de ogen vooral gericht op Marianne Vos, Sanne van Paasen, Lucinda Brand en Maud Kaptheijns. In de elite heren veld staat de wereldtop aan de start: Mathieu en David van der Poel, Lars van der Haar, Corne van Kessel, Jens Dekker en Joris Nieuwenhuis. Aangezien Mathieu van der Poel weer bezig is aan een indrukwekkend seizoen, is hij de topfavoriet. Het zou de vijfde keer op rij zijn dat het NK wint, maar wel de eerste keer dat hij dat in Huijbergen doet. En bezoekers kunnen er gratis van komen genieten. Want de entreekosten die er voorgaande editie nog wel waren, zijn deze keer geschrapt.

Kinderen

Het wielercomité zet er uitgebreid op in om het veldrijden in de gemeente te promoten. Al lijkt dat iets wat toch niet nodig is: veldrijden promoten in dé wielergemeente. Maar Bouke de Waal en Diëgo Vale van het Wielercomité Huijbergen leggen graag uit waarom ze toch besloten hebben om de basisscholen en het Zuidwesthoek College langs te gaan om presentaties te geven over de sport. "Wat we onder andere bij het NK in Huijbergen zien, is dat het aantal kinderen langs het parcours niet heel groot is. En dat is zonde, want het is juist leuk als je mensen al van jongs af aan kan betrekken bij de sport." Om hun verhaal wat kracht bij te zetten, namen De Waal en Vale versterking mee naar de basisscholen. Zowel Thalita de Jong als Wesley Floren sloten aan om vragen van de leerlingen te beantwoorden. Bij basisschool De Stappen was De Jong van de partij. En die kans grepen de leerlingen graag aan om even snel een selfie te maken met het lokale wielertalent.

Kidshoek

Met behulp van een powerpointpresentatie lieten Bouke en Diëgo zien wat het veldrijden precies inhoudt. De kinderen waren daarbij zichtbaar onder de indruk van de sporters die onder de modder steile hellingen beklommen. Sommige kinderen gaven ook aan al vaker een wedstrijd te hebben bezocht, maar dat gold niet voor iedereen. Voor die leerlingen is het NK in Huijbergen dan ook een uitgelezen kans om daar verandering in te brengen. Tijdens het NK in Huijbergen is een er een speciale hoek ingericht voor de kinderen die de wedstrijd bezoeken. "Vanuit dat vak bij de Tiestenduin kun je de wedstrijd vanaf de eerste rij bewonderen, terwijl alle grote mensen lekker achter je staan", vertelt De Waal enthousiast.

Programma

De officiële training op het NK parcours is op vrijdag 11 januari 2019 van 13.00 tot en met 15.00 uur. Zaterdag 12 januari starten om 11.00 uur de nieuwelingen meisjes, om 12.00 uur de nieuwelingen, om 13.00 uur de masters 50+, om 14.00 uur de masters 40+ en om 15.00 uur de amateurs/sportklasse. Zondag 13 januari beginnen om 11.00 uur de beloften vrouwen/ junior dames. De junioren starten om 12.15 uur, de Elite vrouwen om 13.30 uur en de Elite heren/Beloften om 15.00 uur.[l]