De Tiestenduin was als vanouds het hoogtepunt van het parcous FOTO JEROEN MOL
De Tiestenduin was als vanouds het hoogtepunt van het parcous FOTO JEROEN MOL Foto: Jeroen Mol

Mathieu maakt het waar in Huijbergen

HUIJBERGEN - Mathieu van der Poel was de gedoodverfde favoriet voor het NK Veldrijden dat afgelopen weekend in Huijbergen werd verreden. En tot blijdschap van het toegestroomde publiek stelde hij ook Huijbergen niet teleur door solo naar de finish te rijden.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het wordt Van der Poel nogal eens verweten dat hij het veldrijden 'saai' maakt met zijn manier van rijden. Maar het publiek in Huijbergen klaagde niet toen Van der Poel op zijn herkenbare manier al snel de leiding pakte om die vervolgens nooit meer uit handen te geven. Daarmee is het de eerste keer dat hij het NK in Huijbergen op zijn naam schrijft, en de 24ste titel die hij dit seizoen binnensleept. Van der Poel verloor dit seizoen pas twee van de wedstrijden waar hij aan deelnam.

De tweede plaats leek lange tijd te gaan naar Corne van Kessel. Maar door een val van Van Kessel lukte het Lars van der Haar om naar het zilver te rijden. Hij finishte op 53 seconden afstand van Van der Poel. Van Kessel maakte wel het podium compleet.

Vrouwen

Lucinda Brand schreef het NK op haar naam bij de vrouwen. Daar was het spannender dan bij de mannen wie aan het langste eind zou trekken. In de slotfase gingen Marianne Vos en Brand gelijk op, maar uiteindelijk lukte het Brand toch om Vos af te schudden en solo over de finish te komen. Het podium werd compleet gemaakt door Maud Kaptheijns.

Bij de beloften mannen ging het goud verrassend naar Ryan Kamp. Bij de beloften vrouwen ging de eer naar Ceylin del Carmen Alvarado.

Parcours

Het was de vijfde keer dat het NK verreden werd in Huijbergen. De organisatie had het weer echter niet mee. Zowel zaterdag als zondag was het druilerig met veel regen. Toch was het gezellig druk aan het parcours. De organisatie had de entree dit jaar gratis gemaakt, om zoveel mogelijk supporters op de been te krijgen.

Ook had het wiercomité een speciale kidshoek ingerichts langs het parcours aan de Tiestenduin. Vanuit dat speciaal ingerichte vak konden kinderen de wedstrijd vanaf de 'eerste rang' bekijken. Het comité wilde met de kidshoek het publiek van het NK wat verjongen en het veldrijden promoten onder de jeugd.[l]