Om de twee weken komen de leden van Tussen Wal en Schip bij elkaar om te repeteren en dit dus al voor het tiende jaar. FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN
Om de twee weken komen de leden van Tussen Wal en Schip bij elkaar om te repeteren en dit dus al voor het tiende jaar. FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

KBO-koor 'Tussen Wal en Schip' bestaat tien jaar

OSSENDRECHT – 24 januari 2009. Dat was de dag dat er in Ossendrecht een nieuw zangkoor werd opgericht. Het initiatief hiervoor kwam vanuit KBO ‘St. Gertrudis’ in Ossendrecht na een peiling onder de leden naar de interesse voor activiteiten. Naast kaarten en de bingo bleken fietsen en zingen een hoge score te halen. Dat leidde tot zangkoor ‘Tussen Wal en Schip’.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Toenmalig bestuurslid van KBO ‘St. Gertrudis’ Frans Disco nam het voortouw in de oprichting van zowel een fietsclub als een zangkoor voor de leden van KBO Ossendrecht. De fietsgroep werd al snel opgericht en vierde dus ook al een tienjarig bestaan, zij het in de luwte. Op 24 januari 2009 volgde de officiële oprichting van het zangkoor. “We kozen voor de naam ‘Tussen Wal en Schip’, omdat we hier op de Brabantse Wal wonen en er in vroeger tijden ook een haventje was. Dit haventje was een uitgang voor de schepen die aanlegden om terug naar de Westerschelde te varen onderweg naar hun bestemming”, aldus Frans Disco. Samen met toenmalig bestuurslid Mina van den Bergh, die de administratie verzorgde, werd zo de basis voor een heus seniorenkoor gelegd.

'Onze naam komt
van de haven en de
Brabantse Wal'

Liedjes en melodietjes

Al tien jaar lang verzorgt Frans op zijn accordeon de muzikale begeleiding van het koor en daarnaast zorgt hij ook voor het repertoire. Het koor heeft zelfs een eigen begintune, geschreven door Frans: “Hoor je dit koor. We zijn niet hip. Een leuke naam. Tussen Wal en Schip. Wij zingen liedjes. Dat je het weet. Die melodietjes. Die je nooit vergeet. Wij zingen liedjes. Dat je het weet. Die melodietjes. Die je nooit vergeet.” En vergeten worden die melodietjes en liedjes ook niet.

'We breiden ons
repetoire nog
steeds uit'

“Ons repertoire bestaat uit een variatie van nummers en wordt nog steeds uitgebreid. Er zitten bekende Nederlandstalige liedjes uit onze jeugd bij, zoals liedjes van Eddie Christiani en ’t Leven is Goed in het Brabantse Land’, maar ook moderne nummers komen in ons liedjesboek voor, soms met een vertaling naar het Nederlands. We treden regelmatig op, onder meer voor bewoners van verzorgingshuizen en bezoekers van huiskamerprojecten. Onder het motto ‘Door ouderen voor ouderen’ hopen wij hen zo enkele aangename uurtjes te bieden. Vaak wordt er dan ook meegezongen. Verder treden we regelmatig op bij evenementen, zoals bij de Roparun of de feestelijke trekking van de loterij ten bate van de kerkrestauratie. Ons eerste optreden was overigens ter ere van het 60-jarige bestaan van de KBO-afdeling Ossendrecht. Daarvoor schreef ik zelfs nog een feestlied.”

Lidmaatschap

Het koor bestaat momenteel uit zo’n 23 leden, zowel mannen als vrouwen. “Het gros van de leden komt uit Ossendrecht, mede omdat het een koor is opgericht vanuit KBO St. Gertrudis, maar we hebben ook twee leden uit Hoogerheide. Ons oudste lid is Puck, hij is 87 jaar, en ons jongste lid is Sophie, 67 jaar.” Wie mee wil zingen met ‘Tussen Wal en Schip’ kan in principe zo toetreden, het is een echt gezelligheidskoor. Toch is er een vereiste: “Je moet wel lid zijn van de KBO om mee te kunnen zingen. Het koor is echt een initiatief vanuit de KBO. Wie lid is, kan gratis meezingen.” Eens in de twee weken wordt er gerepeteerd in MFC De Drieschaar in Ossendrecht van 13.30 uur tot 15.30 uur. “We zijn dan altijd heel serieus bezig met de repetitie, maar tegelijkertijd is het erg gezellig en ontspannend.”

Wie interesse heeft in lidmaatschap van de KBO en Tussen Wal en Schip kan zich melden bij Frans Disco via 0164-673474 / 06-24273695 (mobiel) of via mail fmdisco@hetnet.nl[l]