Jacqueline Ooms van Bibliotheek Het Markiezaat, wethouder Lars van der Beek en Monique Swagemakers van het To-taalhuis
Jacqueline Ooms van Bibliotheek Het Markiezaat, wethouder Lars van der Beek en Monique Swagemakers van het To-taalhuis Foto: Taalcafe

Het taalcafé heeft de deuren geopend

HOOGERHEIDE - Goed Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven. Voor veel mensen is dat een gegeven. Maar wie het níet goed kan, loopt tegen flinke barricades aan. Daarom steken tientallen taalvrijwilligers hun handen uit de mouwen om deze mensen te helpen tijdens het taalcafé.

Wethouder Lars van der Beek had afgelopen vrijdag de eer om de eerste editie van het taalcafé te openen in de bibliotheek in Hoogerheide. Daar kwamen niet alleen betrokkenen op af, maar ook verschillende mensen die zich graag in willen gaan zetten als taalvrijwilliger. "Dat is natuurlijk super. Want hoe meer vrijwilligers we hebben, des te meer mensen kunnen we helpen", laat Monique Swagemakers van het To-taalhuis weten. "Dankzij de huidige 30 Taalvrijwilligers worden al flink wat kinderen en volwassenen ondersteund bij het verbeteren van de Nederlandse taal of het werken met de computer."

Wat is het Taalcafé?
De Nederlandse taal leren spreken door te doen is het idee achter het Taalcafé. Onder het genot van een kop koffie of thee leren deelnemers nieuwe mensen kennen en gaan ze het gesprek aan met elkaar en met de taalvrijwilligers. Er is geen lesprogramma. Soms wordt er een thema behandeld of een taalspel gespeeld. Maar vaak ook worden er gewoon gesprekken gevoerd over gewone, alledaagse dingen zoals boodschappen doen, het weer, naar de dokter gaan of het oudergesprek op de school van je kind. Door samen op een informele manier te oefenen met de Nederlandse taal, word je er niet alleen beter in, maar het is ook fijn om ervaringen te delen en uit te wisselen met anderen. Het Taalcafé is een initiatief van To-Taalhuis Woensdrecht, BWI Woensdrecht en de Bibliotheek Het Markiezaat. Het Taalcafé is iedere vrijdag van 13.45 tot 14.45 uur in de Bibliotheek Hoogerheide. Deelname is gratis. Loop gerust binnen. De koffie en thee staan klaar!

Laaggeletterdheid
Wie de Nederlandse taal niet (voldoende) beheerst, heeft moeite om mee te komen. Reizen met het openbaar vervoer, lezen van medicijnvoorschriften of ondertitels of het schrijven van een sollicitatiebrief is voor meer dan 16% van de beroepsbevolking van de gemeente Woensdrecht niet vanzelfsprekend. Aan de bestrijding daarvan wil het Taalcafé een bijdrage leveren. [l]