Afbeelding
Foto:

Eerste loonstrookje 2019 met een plus

Veel werknemers kijken met bovenmatige belangstelling uit naar het eerste loonstrookje van dit jaar. Die laat namelijk voor het merendeel van hen een plus zien.

Met name werkenden met een middeninkomen krijgen in 2019 een hoger nettoloon. Dat geldt overigens ook voor mensen die bijstand en AOW ontvangen; ook voor hen valt het eerste loonstrookje van dit jaar gunstig uit. Dat komt mede dankzij een aantal aanpassingen die het kabinet in 2019 doorvoert.

1 tot 2,5 procent

Veruit de meeste werkenden gaan erop vooruit in hun eerste loonstrookje van 2019. Zij kunnen 1 tot 2,5 procent meer nettoloon tegemoet zien in januari 2019 in vergelijking met december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Daardoor wordt werken meer lonend. Mensen met een middeninkomen gaan er het meeste op vooruit.

96 procent

Tegelijkertijd met de loonstijging moet er rekening mee gehouden worden dat de prijzen in 2019 omhoog gaan. Zo neemt het lage BTW-tarief toe van 6 naar 9 procent en gaat de energiebelasting omhoog. Toch compenseert het hogere netto-inkomen het stijgende prijsniveau voor de meeste huishoudens. Naar verwachting gaat 96 procent van de huishoudens erop vooruit.[l] FOTO SHUTTERSTOCK