De vrijwillige buurtbemiddelaars zijn klaar en gecertificeerd voor hun nieuwe taak.
De vrijwillige buurtbemiddelaars zijn klaar en gecertificeerd voor hun nieuwe taak. Foto: José van der Wegen

Woensdrecht start met buurtbemiddelaars

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht beschikt vanaf heden over 13 buurtbemiddelaars. Deze vrijwilligers zetten zich in binnen het project 'Buurtbemiddeling Woensdrecht' en zullen via hun bemiddeling er voor proberen te zorgen dat buren in conflict na afloop van het bemiddelingstraject weer samen door één deur kunnen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De officiële aftrap van het vrijwilligersproject Buurtbemiddeling Woensdrecht vond plaats in aanwezigheid van de 13 vrijwilligers en de partners van het project, te weten de gemeente Woensdrecht, de politie, WijZijn Traversegroep, de woningcorporaties Woningstichting Woensdrecht en Stadlander en diverse andere samenwerkingspartners als de buurtpreventie en de BWI. Volgens burgemeester Steven Adriaansen is het project een mooi voorbeeld van hoe samenwerking wordt ingezet voor een veilige buurt.

'We willen voorkomen
dat situaties
escaleren'

"We willen graag dat mensen goed met elkaar kunnen opschieten en samen door één deur kunnen, maar ook in deze gemeente zijn er weleens sociale (buur-)conflicten. De vrijwilligers binnen dit project zijn niet zomaar vrijwilligers. Ze zijn dermate goed getraind, dat het eigenlijk professionals zijn. Zij geven hun ziel en zaligheid om burenconflicten straks op te lossen. Het gaat daarbij niet alleen op het oplossen en wegnemen van overlast, maar ook om de relatie met de buurt te verbeteren." De burgermeester gaf aan blij te zijn met de grote groep vrijwilligers die zich heeft aangemeld voor het project.

Verder kijken

Volgens coördinator Buurtbemiddeling Pascal Vos is het zaak om mensen zo vroeg mogelijk in contact te laten komen met buurtbemiddeling bij conflicten. "We willen voorkomen dat situaties escaleren." De vrijwilligers worden daarom ook goed getraind, zodat ze tegenover twee ruziënde buren overeind kunnen blijven en op neutrale wijze hun bemiddelende rol kunnen uitvoeren. Volgens trainer Erik Feekes is het zaak de mensen in conflict daarbij hun eigen oplossingen te laten bedenken. Dat wordt beaamd door Ad van Rijen, bestuurder bij WijZijn Traversegroep. "Wie in conflict is, houdt vast aan een eigen overtuiging. Door bemiddeling worden mensen uit hun overtuiging gehaald, waardoor mensen in staat zijn de situatie eens van de andere kant te bekijken. Bemiddelaars zetten zich dan ook belangeloos in en proberen mensen oprecht weer van medeburger tot medeburger naar elkaar te laten kijken." Daarbij wordt verder gekeken dan het conflict zelf. Soms is nadere ondersteuning nodig, zoals maatschappelijke ondersteuning. Door de samenwerkende partners binnen het project is het mogelijk om snel te handelen als dat nodig mocht zijn.

Neutraal

Wie 'kiest' voor buurtbemiddeling, hoeft straks niet te vrezen dat hij of zij tegenover een bekende uit eigen dorp komt te zitten. "Bij een bemiddeling komen mensen geen bemiddelaar uit hetzelfde dorp tegen. Een bemiddeling zal ook zoveel mogelijk op neutraal terrein plaatsvinden", aldus Pascal Vos. De bemiddelaars zelf zijn uiteraard ook neutraal in de gesprekken met mensen. Volgens Marjo Krüse, één van de vrijwillige buurtbemiddelaars in Woensdrecht, is haar rol als bemiddelaar een nieuwe uitdaging voor haar. "Via een oud-collega van het Rode Kruis, waar ik elf jaar heb gewerkt, werd ik op dit project gewezen. Het zit in mij om mensen te helpen en ik heb ook weleens vaker ruzies meegemaakt tussen mensen. Via dit project krijg ik de kans om te doen wat ik misschien altijd al heb willen doen: mensen helpen." Ook Loes Kools is nu vrijwillig buurtbemiddelaar. "Als raadslid werd ik al weleens benaderd door buren bij conflicten en dit project past ook prima bij mijn opleiding Sociaal Juridische Hulpverlening. Je leert er heel van en maatschappelijke betrokkenheid blijft ook iets dat bij mij past."

Voor de toekomst zijn er bovendien nog veel meer bemiddelaars nodig. Er is vooral behoefte aan bemiddelaars onder de 40 jaar, omdat ook onder jongere mensen conflicten bestaan. Voor meer informatie of aanmeldingen: 06-36124933 of buurtbemiddelingwoensdrecht@wijzijntraversegroep.nl.